Οι τιμές στην αγορά εμπορευμάτων έχουν ανακάμψει. Οι εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών μπορούν και πάλι να αισθάνονται αυτοπεποίθηση. «Με τα σημερινά δεδομένα, έχει πολύ περισσότερο νόημα οι εταιρείες του κλάδου να αγοράσoυν κάτι, το οποίο ήδη κάποιος άλλος το έχει εντοπίσει, παρά να αποδυθούν οι ίδιες σε διερεύνηση εδαφών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων», υπογραμμίζει ο Φίλιπ Κέβιλ, πρώην τραπεζίτης στη Lazard και νυν συνεταίρος στην Compass Advisers
Οι τιμές στην αγορά εμπορευμάτων έχουν ανακάμψει. Οι εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών μπορούν και πάλι να αισθάνονται αυτοπεποίθηση. «Με τα σημερινά δεδομένα, έχει πολύ περισσότερο νόημα οι εταιρείες του κλάδου να αγοράσoυν κάτι, το οποίο ήδη κάποιος άλλος το έχει εντοπίσει, παρά να αποδυθούν οι ίδιες σε διερεύνηση εδαφών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων», υπογραμμίζει ο Φίλιπ Κέβιλ, πρώην τραπεζίτης στη Lazard και νυν συνεταίρος στην Compass Advisers.

«Το μείζον αίτημα στο χώρο της παραγωγής και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων συνίσταται στο να αποκτήσουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις σε αυτούς.

Η φετινή χρονιά προαλείφεται δυναμική για τους ομίλους παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων όσων δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και στην παρασκευή χημικών ουσιών. Από τις αρχές του έτους, όπως επισημαίνει το Bloomberg, έχουν ανακοινώσει επιχειρηματικές συμφωνίες 362 δισ. δολαρίων.

Εάν υποτεθεί ότι συνεχίzουν με τον ιδιο καλπασμό, τότε το 2010 θα ξεπεράσει κατά πολύ το 2007. Εκείνη τη χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, η αξία των οποίων είχε ανέλθει στα 576 δισ. δολάρια. Στο σύνολο των φετινών εξαγορών και συγχωνεύσεων, ποσοστό 28% αφορά τις εταιρείες πρώτων υλών. Την τελευταία δεκαετία, το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 14%.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/08/2010)