Τουρκικές Υποψίες για Δάκτυλο του ΡΚΚ Πίσω από την Επίθεση σε Αγωγό Φυσικού Αερίου

Τουρκικές Υποψίες για Δάκτυλο του ΡΚΚ Πίσω από την Επίθεση σε Αγωγό Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τετ, 25 Αυγούστου 2010 - 13:58
Κούρδοι αντάρτες βρίσκονται πιθανότατα πίσω από την χθεσινοβραδινή έκρηξη που σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία, προκαλώντας ζημιές σε ιρανοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, ξέσπασε πυρκαγιά σε περιοχή στο ύψος της πόλης Ελεσκίρτ της επαρχίας Αγκρί, στα σύνορα με το Ιράν, αλλά κατασβέστηκε με τις προσπάθειες των πυροσβεστών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της δημόσιας επιχείρησης διανομής πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS
Κούρδοι αντάρτες βρίσκονται πιθανότατα πίσω από την χθεσινοβραδινή έκρηξη που σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία, προκαλώντας ζημιές σε ιρανοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, ξέσπασε πυρκαγιά σε περιοχή στο ύψος της πόλης Ελεσκίρτ της επαρχίας Αγκρί, στα σύνορα με το Ιράν, αλλά κατασβέστηκε με τις προσπάθειες των πυροσβεστών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της δημόσιας επιχείρησης διανομής πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΒΟΤΑS, στον αγωγό πραγματοποιούνται εργασίες επισκευής και έτσι η Τουρκία δεν έχει να φοβηθεί τυχόν έλλειψη φυσικού αερίου.
Οι τοπικές αρχές αποδίδουν την ενέργεια σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που διεξάγει ένοπλο αγώνα τα τελευταία 26 χρόνια για αυτονομία στην νοτιοανατολική και ανατολική Τουρκία.

Σημειώνεται ότι το ΡΚΚ που κήρυξε στις 13 Αυγούστου μονομερή εκεχειρία λόγω του μουσουλμανικού μήνα του ραμαζανιού, έχει πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν επιθέσεις σε αγωγούς πετρελαίου, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στον αγωγό πετρελαίου που συνδέει το Ιράκ με την Τουρκία.