Οι Επιστήμονες Καταγγέλλουν Άνιση Αντιμετώπιση και Επιβολή της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού

Οι Επιστήμονες Καταγγέλλουν Άνιση Αντιμετώπιση και Επιβολή της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού
της Λίντα Χούπερ-Μπουί
Παρ, 27 Αυγούστου 2010 - 08:46
Η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να διακόπηκε και το πετρέλαιο να καθαρίστηκε, αλλά η δουλειά των επιστημόνων μόλις ξεκίνησε. Εκατοντάδες από εμάς εργαζόμαστε στην περιοχή για να διαπιστώσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της καταστροφής αυτής για το περιβάλλον.

Η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να διακόπηκε και το πετρέλαιο να καθαρίστηκε, αλλά η δουλειά των επιστημόνων μόλις ξεκίνησε. Εκατοντάδες από εμάς εργαζόμαστε στην περιοχή για να διαπιστώσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της καταστροφής αυτής για το περιβάλλον.

Αν και όλοι διεξάγουμε την απαραίτητη έρευνα, εντούτοις δεν δεχόμαστε ίση χρηματοδότηση ή πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Όσοι εργάζονται για την ΒΡ ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχονται την περισσότερη στήριξη, ενώ οι ανεξάρτητοι ερευνητές παραγκωνίζονται.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ερευνητές της ΒΡ και της κυβέρνησης αποσιωπούνται και τα δεδομένα τους δεν είναι διαθέσιμα στην υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα. Όταν τα δικαστήρια ή το Κογκρέσο εκδώσουν αποφάσεις για την καταστροφή στον Κόλπο, πιθανώς δεν θα έχουν στη διάθεσή τους επαρκή αντικειμενικά δεδομένα, ώστε να κρίνουν σωστά.

Η διαφάνεια είναι απαραίτητη για την επιτυχή επιστήμη. Οι ερευνητές πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους προς έγκριση στους συναδέλφους τους και οι εκδόσεις πρέπει να επιθεωρούνται. Όταν πρόκειται για έρευνα σε συγκεκριμένες περιοχές, οι επιστήμονες χρειάζονται ίση πρόσβαση σε αυτές για να δοκιμάσουν τις διαφορετικές υποθέσεις τους.

Αλλά η ΒΡ, η οποία ελέγχει την πρόσβαση στον χώρο του Deepwater Horizon και σε μεγάλη έκταση γύρω του, φαίνεται να μη νοιάζεται για τις αξίες αυτές. Ορισμένοι υποψιάζονται πως η εταιρεία επικεντρώνει τις επιστημονικές της έρευνες στη συγκέντρωση επαρκών στοιχείων για να υποστηρίξει τις θέσεις της στο δικαστήριο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε, καθώς όσοι επιστήμονες εργάζονται για την ΒΡ έχουν υπογράψει δεσμευτικές συμφωνίες εχεμύθειας με διάρκεια τριών ετών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η όποια έρευνα προκύψει θα έχει το στίγμα της μυστικοπάθειας.

Η διαδικασία υπολογισμού της καταστροφής επίσης δεν είναι προσβάσιμη. Έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες πληροφορίας, αλλά στο κοινό προσφέρθηκαν μόνο ασαφείς υποσχέσεις δημοσιοποίησής τους, ενώ και πάλι υπάρχουν οι ίδιες συμφωνίες με την ΒΡ στη μέση. Αυτού του είδους η έρευνα πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στην ΒΡ στα δικαστήρια, άρα πιθανώς δεν θα αποτελέσει αντικείμενο εξωτερικής μελέτης.

Οι ανεξάρτητοι ερευνητές, όπως εγώ, μελετούμε την επίδραση του πετρελαίου και των καθαριστικών στα έντομα και στηριζόμαστε στην ισχνή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μας, ιδίως τον πρώτο καιρό μετά το ατύχημα. Καθώς οι εβδομάδες έγιναν μήνες, βρίσκουμε εμπόδια σε πολλές περιοχές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της εργασίας μας.

Πράγματι, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έχει ένα πρόγραμμα ταχείας δανειοδότησης, το οποίο στηρίζει τους ανεξάρτητους επιστήμονες και έχει διοχετεύσει 14 εκατ. δολάρια σε 90 προγράμματα που σχετίζονται με την καταστροφή του Κόλπου. Η ομάδα μας δέχτηκε χρηματοδότηση από την συγκεκριμένη πηγή, αλλά αυτή δεν αρκεί. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε ένα ενοποιημένο εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα, το οποίο θα θέσει ως προτεραιότητα την συντονισμένη και ανεξάρτητη έρευνα, με μια χρηματοδότηση μη συνδεδεμένη με την ΒΡ και τη διαδικασία υπολογισμού των ζημιών. Οι προτάσεις θα εξετάζονται από το σύνολο της κοινότητας και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει ότι όλοι οι επιστήμονες θα έχουν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Δίχως τη δέσμευση αυτή, η νομική διαδικασία και η επανόρθωση του Κόλπου θα υπονομευθούν.