ο πρώτο σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια της ΒΡ να ισοσκελίσει τις ζημιές από τα τεράστια έξοδα καθαρισμού και τις αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού αποτελεί η χθεσινή απόφασή της, κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς διεθνούς κατακραυγής, να ακυρώσει τελικά τα σχέδιά της για υποθαλάσσια άντληση πετρελαίου στην Αρκτική
ΛΟΝΔΙΝΟ Το πρώτο σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια της ΒΡ να ισοσκελίσει τις ζημιές από τα τεράστια έξοδα καθαρισμού και τις αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού αποτελεί η χθεσινή απόφασή της, κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς διεθνούς κατακραυγής, να ακυρώσει τελικά τα σχέδιά της για υποθαλάσσια άντληση πετρελαίου στην Αρκτική: μια ακύρωση που ίσως τελικά δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλα οικολογικώς επικίνδυνα σχέδιά της, όπως αυτά για υποθαλάσσια άντληση στη Μεσόγειο, στον Κόλπο της Σύρτης, στη Λιβύη.

Ο βρετανικός κολοσσός οδηγήθηκε στην απόφαση για ακύρωση των σχεδίων άντλησης στα ανοιχτά της Γροιλανδίας, λόγω των φόβων της ηγεσίας της ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε « πολιτική τρέλα», μετά τη διαρροή από το κοίτασμά της στον Κόλπο του Μεξικού.

« Δεν θα συμμετάσχουμε στον γύρο της υποβολής προσφορών» είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Λονδίνο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σύμφωνα όμως με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», η κυβέρνηση της Γροιλανδίας και η ΒΡ συμφώνησαν στο παρασκήνιο ότι «δεν θα ήταν καλή ιδέα» να αναμειχθεί η «κηλιδωμένη» βρετανική εταιρεία.

Η ακύρωση των γροιλανδικών σχεδίων είναι το πρώτο ξεκάθαρο σημάδι ότι η καταστροφή που προκάλεσε η ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού ενδεχομένως να της δημιουργήσει μόνιμο πρόβλημα στη λειτουργία της όχι μόνο στα νερά των ΗΠΑ αλλά και σε άλλες ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές του πλανήτη.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι και οι ανταγωνιστές της ΒΡ θα κάνουν το ίδιο: η Υπηρεσία Ορυκτών και Πετρελαίου της Γροιλανδίας ανέφερε χθες ότι τα ονόματα των εταιρειών που θα πλειοδοτήσουν στον διαγωνισμό για την εξερεύνηση των κοιτασμάτων θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ηδη η σκωτσέζικη εταιρεία ανίχνευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων Cairn Εnergy αποκάλυψε ότι εντόπισε φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας και ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Η είδηση αναμένεται να προκαλέσει νέο πετρελαϊκό πυρετό, αλλά εγείρει ανησυχίες και σε οργανώσεις προάσπισης του περιβάλλοντος για την περιοχή, όπου ζουν μπλε φάλαινες, πολικές αρκούδες και φώκιες. Μέλη της Greenpeace ταξίδεψαν ήδη στη Γροιλανδία για να πιέσουν τη Cairn να σταματήσει τη δραστηριότητά της στην περιοχή.

Η ΒΡ έχει παραδοσιακά βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή των εξορύξεων σε νέες περιοχές, όπως στη Ρωσία και στην Ανγκόλα, αλλά και σε μεγάλα βάθη όπως αυτά στον Κόλπο του Μεξικού. Εκεί όπου εξαιτίας μιας φονικής έκρηξης σε μία από τις πλωτές της εξέδρες προκλήθηκε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, λόγω της ανεξέλεγκτης διαρροής από το κοίτασμα.

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 27/8/2010)