Διάψευση της Ελληνικής Πλευράς για το Θέμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ

Διάψευση της Ελληνικής Πλευράς για το Θέμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ
energia.gr
Πεμ, 2 Σεπτεμβρίου 2010 - 11:22
Αποστάσεις από τους ισχυρισμούς της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» περί προτάσεως Νετανιάχου για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μέσω του οποίου το Ισραήλ θα πουλήσει φυσικό αέριο στη χώρα μας έλαβαν εχθές ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Συγκεκριμένα, «Δεν υφίσταται θέμα σχολιασμού επί της ουσίας», τόνιζαν οι ως άνω πηγές, μεταφέροντας ουσιαστικά τη διάψευση της ελληνικής κυβερνήσεως για το θέμα
Αποστάσεις από τους ισχυρισμούς της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» περί προτάσεως Νετανιάχου για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μέσω του οποίου το Ισραήλ θα πουλήσει φυσικό αέριο στη χώρα μας έλαβαν εχθές ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Συγκεκριμένα, «Δεν υφίσταται θέμα σχολιασμού επί της ουσίας», τόνιζαν οι ως άνω πηγές, μεταφέροντας ουσιαστικά τη διάψευση της ελληνικής κυβερνήσεως για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα της «Haaretz» ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατύπωσε προς τον Έλληνα ομόλογό του πρόταση για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μέσω του οποίου το Ισραήλ θα πουλήσει φυσικό αέριο στη χώρα μας, το οποίο προτίθεται να εξορύξει από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα, μάλιστα, σχολίαζε ότι ο ισραηλινός πρόεδρος προέβη στην πρόταση αυτή με στόχο «να γεμίσει το κενό της διαρραγείσης συμμαχίας (της χώρας του) με την Τουρκία», χωρίς, μάλιστα, να διαβουλευτεί σχετικά με τους αξιωματούχους του αρμόδιου υπουργείου εθνικών υποδομών. Η εφημερίδα συμπλήρωνε, επίσης, ότι δεν είχε γίνει γνωστή η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόταση αυτή.

Όπως τονίζει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», οι εκκρεμότητες για τον καθορισμό ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης από κάθε εμπλεκόμενο κράτος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (ανάμεσα στα οποία η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία), όπως και το ζήτημα της εθνικής ακεραιότητας της Γάζας (ως μέρος μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης), περιπλέκουν το ζήτημα της εκμετάλλευσης του «Λεβιάθαν». Κι αυτό γιατί μέρος της έκτασής του έχει εντοπιστεί σε εκτιμώμενο βάθος 5.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ανοιχτά της πόλης-λιμάνι Ασκελόν, στο Νότιο Ισραήλ, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την οριογραμμή με τη Λωρίδα της Γάζας. Γεωτρήσεις δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ δεν έχει επαρκώς -επισήμως τουλάχιστον- προσδιοριστεί η συνολική έκταση του κοιτάσματος.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι αυτό εκτείνεται πέραν της νόμιμης ισραηλινής επικράτειας, περνώντας απέναντι από τις ακτές της Γάζας και φτάνοντας μέχρι απέναντι από τις ανατολικές ακτές της Αιγύπτου, στο Βόρειο Σινά.