Στα 760 € η Επιβάρυνση του Μέσου Νοικοκυριού από την Εξίσωση των Φόρων στο Πετρέλαιο

Στα 760 € η Επιβάρυνση του Μέσου Νοικοκυριού από την Εξίσωση των Φόρων στο Πετρέλαιο
energia.gr
Παρ, 3 Σεπτεμβρίου 2010 - 09:47
Στα 750 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται η επιβάρυνση από τη ρύθμιση της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, την οποία προσανατολίζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνοδευτεί η ρύθμιση από καταβολή επιδόματος θέρμανσης βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων
Στα 750 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται η επιβάρυνση από τη ρύθμιση της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, την οποία προσανατολίζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνοδευτεί η ρύθμιση από καταβολή επιδόματος θέρμανσης βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, αρμόδιοι κύκλοι του Υπουργείου τονίζουν ότι, ισχύς του θα αρχίσει από εφέτος. Αυτό σημαίνει ότι στις 15 Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) θα συνεχίσει να ισχύει ο υψηλός ΕΦΚ που εφαρμόζεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης και ανέρχεται σε 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει ότι η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά με 760 ευρώ επιπλέον ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς, βάσει των ισχυουσών σήμερα τιμών, από τα 52-53 λεπτά το λίτρο που έκανε πέρυσι στην αρχή της περιόδου το πετρέλαιο θέρμανσης, θα έφτανε να πωλείται προς 1,29 ευρώ/ λίτρο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οικογένεια που κατανάλωνε 1.000 λίτρα τον χειμώνα, φέτος θα πληρώσει 1.290 ευρώ έναντι 530 ευρώ πέρυσι, ήτοι διαφορά 760 ευρώ.Το μέτρο αναμένεται, πάντως να συνοδευτεί από ειδική ρύθμιση με την οποία τα χαμηλά εισοδήματα θα εξαιρούνται από τον υψηλό φόρο ή θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης ώστε να μην υποστούν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν. Πιθανότερη λύση είναι η επιστροφή της διαφοράς σε όσους δηλώνουν εισόδημα από ένα όριο και κάτω, ωστόσο αυτό θα πρέπει να συμβαίνει πριν από την πληρωμή του ποσού, αφού σε διαφορετική περίπτωση η επιβάρυνση παραμένει.

Δύο προτάσεις έχουν ως τώρα εξεταστεί σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», ώστε να προστατευθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες:

-Η πρώτη αφορά την απευθείας καταβολή επιδόματος θέρμανσης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο καθώς και όσοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι θα λάβουν μέσα στα Χριστούγεννα επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περί τα 500 ευρώ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί για τις ευπαθείς ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τα άτομα με αναπηρία κτλ. Δεν αποκλείεται πάντως το ποσό που θα επιστρέφεται στους πολίτες οι οποίοι θα το δικαιούνται να είναι ακόμη υψηλότερο. Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να αποτελέσουν εκτός από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και ο τόπος κατοικίας κάθε νοικοκυριού.

-Η δεύτερη πρόταση για επιστροφή του πρόσθετου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει να κάνει με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Υπάρχουν εισηγήσεις που αναφέρουν ότι θα πρέπει η όλη διαδικασία της επιστροφής του φόρου να γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η πρόταση αυτή όμως έχει πολλά τεχνικά προβλήματα καθώς πολλά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι σε διαφορετικό όνομα από αυτό του ατόμου που καταναλώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το τι θα γίνει με τους ενοίκους πολυκατοικιών. Για τον λόγο αυτόν η άμεση επιστροφή του φόρου με τη μορφή του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να είναι τελικά αυτή που θα υπερισχύσει και θα εφαρμοστεί.