Η πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού, από την οποία προκλήθηκε η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν αποτελεί πλέον απειλή, δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος. «Η πετρελαιοπηγή δεν αντιπροσωπεύει πλέον απειλή για τον Κόλπο του Μεξικού», δήλωσε ο εν αποστρατεία ναύαρχος της ακτοφυλακής Θαντ Άλεν. «Ουσιαστικά εξαλείψαμε την απειλή μιας νέας διαρροής από την πετρελαιοπηγή»
Η πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού, από την οποία προκλήθηκε η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν αποτελεί πλέον απειλή, δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Η πετρελαιοπηγή δεν αντιπροσωπεύει πλέον απειλή για τον Κόλπο του Μεξικού», δήλωσε ο εν αποστρατεία ναύαρχος της ακτοφυλακής Θαντ Άλεν. «Ουσιαστικά εξαλείψαμε την απειλή μιας νέας διαρροής από την πετρελαιοπηγή».

H έκρηξη που σημειώθηκε στις 20 Απριλίου στην πετρελαιοπηγή Μακόντο της BP στοίχισε τη ζωή σε 11 εργάτες και είχε ως αποτέλεσμα να διαρρεύσουν περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού μέσα σε περίοδο περίπου τριών μηνών. Ένα σημαντικό κομμάτι για την έρευνα σχετικά με τα αίτια της διαρροής πετρελαίου, η βαλβίδα ασφαλείας της πετρελαιοπηγής, παραδόθηκε στους ερευνητές της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI).

«Η βαλβίδα ασφαλείας απομακρύνθηκε από τον Κόλπο του Μεξικού και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σκάφος Q4000" δήλωσε ο ναύαρχος Θαντ Άλεν. Η βαλβίδα ασφαλείας θεωρείται ως αποδεικτικό στοιχείο και βρίσκεται στα χέρια της ομάδας που ερευνά τη διαρροή και του FBI», πρόσθεσε ο αμερικανός ναύαρχος.

Η έρευνα θα πρέπει να καθορίσει τον λόγο για τον οποίο η βαλβίδα ασφαλείας, μια τεράστια μεταλλική κατασκευή που έχει περίπου το μέγεθος ενός σπιτιού, δεν ήταν αποτελεσματική.