Ελπίδες για επιπλέον κέρδη ύψους πολλών δισ. ευρώ οδήγησαν χθες στα ύψη τις τιμές των μετοχών των γερμανικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, E.ON και RWE. Αιτία ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ελπίδες για επιπλέον κέρδη ύψους πολλών δισ. ευρώ οδήγησαν χθες στα ύψη τις τιμές των μετοχών των γερμανικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, E.ON και RWE. Αιτία ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η μετοχή της Ε.ΟΝ, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στη Γερμανία, σημείωσε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο από τις 27 Μαΐου, κατά 3,7%, ενώ η μετοχή της RWE ενισχύθηκε έως 3%. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι χθες, οι μετοχές είχαν υποχωρήσει κατά 21%, και ήταν μεταξύ των τριών πρώτων εταιρειών με τις μεγαλύτερες απώλειες του δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.

 

Στα 30 δισ. ευρώ
Ο τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας της Γερμανίας -Eon, RWE, EnBW και Vattenfall- θα καταβάλουν στην κυβέρνηση του Βερολίνου συνολικά 30 δισ. ευρώ για την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι τέσσερις εταιρείες θα πληρώνουν φόρο ύψους 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, που θα μετατραπεί σε συμβολή για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Αργά προχθές, ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε πολύπλοκο deal με τον πυρηνικό κλάδο, σύμφωνα με το οποίο οι 17 πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γερμανία να λάβουν έγκριση λειτουργίας μεγαλύτερης διάρκειας με βάση την παλαιότητά τους. Η μέση παράταση λειτουργίας κάθε αντιδραστήρα είναι περίπου 12 χρόνια.

Η συμφωνία επετεύχθη, αφού η κ. Μέρκελ πραγματοποίησε πολύωρες συνεχείς διαβουλεύσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με σκοπό να βρεθεί συμβιβαστικό πακέτο, που να ικανοποιεί όλους. Πριν από μία δεκαετία, υπό την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, η Γερμανία υιοθέτησε σχέδια της να κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ δεσμεύτηκε να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία, αλλά ενεπλάκη σε εσωτερικές διαμάχες αναφορικά με την χρονική παράταση λειτουργίας τους που θα έπρεπε να δώσει.

 

20 χρόνια
Οι εταιρείες ενέργειας ζητούσαν είκοσι χρόνια παράταση, αλλά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρέντγκεν, σημαίνον στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, ζήτησε παράταση μόλις οκτώ ετών, ερχόμενος σε σύγκρουση με την κ. Μέρκελ, η οποία πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η κ. Μέρκελ υποστήριζε ότι η βιομηχανία και οι καταναλωτές χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα σε λογικές τιμές, μέχρι να μειωθούν οι τιμές ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι Γερμανοί πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Δανία και την Ιταλία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα για την ενέργεια της Ε.Ε. Η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ έχει θέσει στόχο οι πηγές αιολικής και ηλιακής ενέργειας να καλύψουν το 30% της κατανάλωσης ενέργειας στη Γερμανία μέχρι το 2020, από 14% που ήταν πέρσι. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες κάλυπταν το 23% των αναγκών της Γερμανίας σε ενέργεια το 2009.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 7/9/2010)