Γ. Παπακωνσταντίνου: «Εξετάζεται με Μεγάλη Προσοχή και Σοβαρότητα η Εξίσωση των Φόρων στο Πετρέλαιο»

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Εξετάζεται με Μεγάλη Προσοχή και Σοβαρότητα η Εξίσωση των Φόρων στο Πετρέλαιο»
energia.gr
Τετ, 8 Σεπτεμβρίου 2010 - 09:32
Όλο και πιο κοντά στην υιοθέτηση του μέτρου της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης βρίσκεται η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποφύγει την μετάταξη πληθώρας προϊόντων από την χαμηλή κλίμακα ΦΠΑ στην υψηλή τοτυ 23%. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει κι από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την συνεδρίαση του Ecofin, ο οποίος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο, δήλωσε ότι αυτό εξετάζεται «με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα»
Όλο και πιο κοντά στην υιοθέτηση του μέτρου της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης βρίσκεται η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποφύγει την μετάταξη πληθώρας προϊόντων από την χαμηλή κλίμακα ΦΠΑ στην υψηλή τοτυ 23%. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει κι από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την συνεδρίαση του Ecofin, ο οποίος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο, δήλωσε ότι αυτό εξετάζεται «με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα».

Την ίδια στιγμή, δε λείπουν και τα εναλλακτικά σενάρια, όπως η μίας ή δύο μονάδων  στον ΦΠΑ αγαθών που βρίσκονται στο συντελεστή 11% ή η επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Όπως τόνισε εχθές ο κ. Παπακωνσταντίνου, το μέτρο της εξίσωσης εντάσσεται στη «λογική ενός διαφορετικού συστήματος, το οποίο εξισώνει τους φόρους και χτυπά το λαθρεμπόριο που υπάρχει λόγω των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών, ενώ ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται κατ' εξοχήν από μια παρόμοια αύξηση του φόρου».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι απόφαση τέτοιου είδους θα ληφθεί μόνο αν γίνει εφικτό να διασφαλιστεί ότι το μέτρο είναι το δικαιότερο από όλα τα μέτρα και ότι υπάρχει σαφέστατος μηχανισμός αναδιανομής, ο οποίος βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια, σε κριτήρια τετραγωνικών μέτρων και σε γεωγραφικά κριτήρια. Διευκρίνισε πάντως ότι επί του θέματος δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις και ότι «μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τα έσοδα τα οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το λιγότερο δυνατό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και την αγορά».

Οι σκέψεις και οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου έχουν ως ορίζοντα την επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθούν και τα δημοσιονομικά έσοδα.