Ευθύνες σε Transocean και Halliburton Επιρρίπτει η ΒΡ για την Τραγωδία στον Κόλπο του Μεξικού

Ευθύνες σε Transocean και Halliburton Επιρρίπτει η ΒΡ για την Τραγωδία στον Κόλπο του Μεξικού
energia.gr
Πεμ, 9 Σεπτεμβρίου 2010 - 09:40
«Από κοινού πολλές εταιρείες» φέρουν την ευθύνη για την έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon, από την οποία προκλήθηκε η γιγαντιαία πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με το πόρισμα εσωτερικής έρευνας της BP. Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ σχετική ανακοίνωση του πετρελαϊκού κολοσσού αναφέρει πως «η τραγωδία στην πετρελαιοπηγή Macondo δεν οφείλεται σε μία μεμονωμένη αιτία
«Από κοινού πολλές εταιρείες» φέρουν την ευθύνη για την  έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon, από την οποία προκλήθηκε η γιγαντιαία πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με το πόρισμα εσωτερικής έρευνας της BP.  Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ σχετική ανακοίνωση του πετρελαϊκού κολοσσού αναφέρει πως «η τραγωδία στην πετρελαιοπηγή Macondo δεν οφείλεται σε μία μεμονωμένη αιτία.

Οφείλεται κυρίως σε μια σειρά σφαλμάτων στα οποία εμπλέκονται πολλές πλευρές και τα οποία οδήγησαν στην έκρηξη και την πυρκαγιά, που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων και μια σημαντική ρύπανση».
Συγκεκριμένα, η ΒΡ υποστηρίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι  για την έκρηξη ευθύνονται οι αποφάσεις «που ελήφθησαν από πολλές εταιρείες και ομάδες εργασίας», στις οποίες εμπλέκονται πολλοί ανθρώπινοι και τεχνικοί παράγοντες.

Η έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλής της ασφάλειας της BP Μαρκ Μπλάι θεωρείται ουσιαστικό στοιχείο για τη μελλοντική υπέρασπιστική στρατηγική που θα ακολουθήσει η BP απέναντι στις αγωγές που έχουν γίνει κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Η έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα αναφέρει ότι η BP και άλλες εταιρείες που μετείχαν στην επιχείρηση «δέχθηκαν εσφαλμένα» τα αποτελέσματα των ελέγχων πίεσης που είχαν γίνει πριν από την έκρηξη, κατονομάζοντας στο πλαίσιο αυτό την εταιρεία Transocean.

Από την άλλη, γίνεται λόγος για λάθη στη χρήση του τσιμέντου που τοποθετήθηκε για να φράξει την πετρελαιοπηγή ώστε να σταματήσει η διαρροή. Εξάλλου, επιρρίπτει ευθύνες στην εταιρεία Halliburton, υπογραμμίζοντας ότι ο εξοπλισμός πρόληψης διαρροών «θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί αυτομάτως για να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή».

«Αλλά δεν λειτούργησε, πιθανώς επειδή κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα δεν λειτούργησαν», καταλήγει η ΒΡ.