Πιθανή θεωρείται η μετάθεση για την 1η Ιανουαρίου 2011 του σχεδίου εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι από τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, είναι δύσκολο να εξασφαλισθεί η εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος καταβολής επιδομάτων στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Πιθανή θεωρείται η μετάθεση για την 1η Ιανουαρίου 2011 του σχεδίου εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι από τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, είναι δύσκολο να  εξασφαλισθεί η εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος καταβολής επιδομάτων στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών συζητά τώρα τη νομοθέτηση του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης μέσα στο φθινόπωρο στα πλαίσια του νέο μίνι φορολογικού νομοσχεδίου, με την εφαρμογή του να αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2011. 

Η χρονική αυτή μετάθεση θα δώσει στους καταναλωτές την ευκαιρία να προμηθευθούν από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2011 φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) σε τιμές μεταξύ 0,77-0,87 ευρώ το λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται για να αποφευχθεί η μαζική  μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%, δήλωσε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπουργό τέτοιου είδους απόφαση θα ληφθεί μόνο εάν διασφαλιστεί ότι το μέτρο είναι το δικαιότερο από όλα τα πιθανά εναλλακτικά ότι  και μπορεί να διασφαλιστεί για ότι μπορεί να χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης άμεσα και όχι μετά από μερικούς μήνες σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.  Σύμφωνα με τον υπουργό το επίδομα θα χορηγηθεί με εισοδηματικά, γεωγραφικά κριτήρια αλλά και με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.

«Σήμερα επιδοτείται το πετρέλαιο κίνησης για μια θερμαινόμενη πισίνα σε ένα σπίτι 300 τ.μ. στα βόρεια προάστια. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.  Οι τελικές αποφάσεις θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.