ΙΕΑ: Η Ανησυχία για Ασθενή Παγκόσμια Ανάκαμψη Πιέζει Καθοδικά τις Τιμές του Αργού

ΙΕΑ: Η Ανησυχία για Ασθενή Παγκόσμια Ανάκαμψη Πιέζει Καθοδικά τις Τιμές του Αργού
energia.gr
Παρ, 10 Σεπτεμβρίου 2010 - 13:11
Οι μελλοντικές τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου εμφάνισαν πτωτικές τάσεις τον Αύγουστο λόγω των ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα πραγματοποιηθεί με αργούς ρυθμούς εφέτος και το 2011, σημειώνει στην μηναία Έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η Έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, επισημαίνει ότι η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά πετρελαϊκά αποθέματα διεθνώς και στις εκτιμήσεις για χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης στην ζήτηση πετρελαίου
Οι μελλοντικές τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου εμφάνισαν πτωτικές τάσεις τον Αύγουστο λόγω των ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα πραγματοποιηθεί με αργούς ρυθμούς εφέτος και το 2011, σημειώνει στην μηναία Έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η Έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, επισημαίνει ότι η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά πετρελαϊκά αποθέματα διεθνώς και στις εκτιμήσεις για χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης στην ζήτηση πετρελαίου. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» για τον μήνα Αύγουστο κυμάνθηκαν κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι, ενώ και σήμερα παραμένουν στα επίπεδα των 75 με 78 δολ. το βαρέλι.

Όσον αφορά την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση, η Έκθεση του Οργανισμού προβλέπει μικρή άνοδο στα 86,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το τρέχον έτος και στα 87,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2011, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντιστοίχως. Οι εκτιμήσεις για το 2010 αναθεωρούνται οριακά προς τα επάνω σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των χωρών του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, στην Έκθεση τονίζεται ότι ισχύει το ενδεχόμενο σημαντικής πτώσης, καθώς παραμένουν οι φόβοι για καθήλωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης το τρέχον εξάμηνο.

Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου τον Αύγουστο του 2010 σημείωσε πτώση κατά 250 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 86,8 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση, λόγω των εποχιακών εργασιών συντήρησης στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, που έριξαν την παραγωγή των χωρών εκτός OPEC στα 52,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι προβλέψεις για τις χώρες αυτές, σύμφωνα με την νέα Έκθεση του ΙΕΑ, είναι ελάχιστα βελτιωμένες – συγκεκριμένα για το 2010 η παραγωγή τους αναμένεται να φτάσει τα 52,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα και για το 2011 τα 52,9 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, θεωρείται πιθανή μία μείωση το φθινόπωρο λόγω των καταιγίδων στον Ατλαντικό, που θα έχουν επίπτωση στην παραγωγή του Κόλπου του Μεξικού.

Στις χώρες του OPEC, από την άλλη, η παραγωγή αργού μειώθηκε κατά 60 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 29,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC για την μεταβολή αργού και την τήρηση αποθεμάτων όσον αφορά το 3ο τρίμηνο του έτους αναθεωρήθηκε ανοδικά στα 29,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στα 28,8 εκατ. βαρέλια για το 4ο τρίμηνο λόγω αναθεώρησης προς τα κάτω στα επίπεδα των NGL από τις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ. Το παραπάνω πρόγραμμα για το 2011 προβλέπει παραγωγή για τις χώρες του OPEC στα επίπεδα των 29,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που συνιστά αύξηση κατά 0,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα επίπεδα που όριζε για το 2010.

Τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 19,0 εκατ. βαρέλια τον μήνα Ιούλιο, αγγίζοντας τα 2.785 εκατ. βαρέλια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 61,4 ημέρες κάλυψης μελλοντικής ζήτησης, αγγίζοντας τα επίπεδα – ρεκόρ του Αυγούστου του 1998. Τα προκαταρτικά δεδομένα δείχνουν αύξηση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα κατά 8,7 εκατ. βαρέλια, για τον μήνα Αύγουστο, ενώ τα κυμαινόμενα επίπεδα αποθήκευσης πετρελαίου σημείωσαν πτώση.

Τέλος, η νέα Έκθεση του ΙΕΑ εκτιμά ότι ο συνολικός όγκος των προϊόντων διύλισης αργού για το 3ο τρίμηνο του 2010 παγκοσμίως φτάνει τα 74,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά 0,6 εκατ. βαρέλια πάνω από τα επίπεδα του αμέσως προηγουμένου τριμήνου, λόγω περιοδικής συντήρησης. Οι ροές θεωρείται πιθανόν να μειωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2010 στα επίπεδα των 73,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να σημειώσει κάμψη. Ωστόσο, η διυλιστική παραγωγή του τριμήνου αυτού ενδέχεται να ξεπεράσει τα αντίστοιχα επίπεδα του 2009 κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.