Την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έδωσε από βήματος ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ως προαπαιτούμενη την αξιόπιστη λειτουργία ενός αναδιανεμητικού για τους πολίτες μηχανισμού. Οι πρώτες πληροφορίες παραπέμπουν στην εφαρμογή ενός μοντέλου αναλόγου προς εκείνο της Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου παραδέχθηκε στην ΔΕΘ ότι η εξίσωση των φόρων έχει λογική βάση, παραπέμποντας προφανώς στην ανάγκη καταπολέμησης της λαθρεμπορίας, η οποία έχει ως βάση της ακριβώς το ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φόρο μόλις 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και μεταπωλείται, έτσι, από τους επιτήδειους ως πετρέλαιο κίνησης, το οποίο διακινείται με υπερεικοσαπλάσιο φόρο στην αγορά
Την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έδωσε από βήματος ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ως προαπαιτούμενη την αξιόπιστη λειτουργία ενός αναδιανεμητικού για τους πολίτες μηχανισμού. Οι πρώτες πληροφορίες παραπέμπουν στην εφαρμογή ενός μοντέλου αναλόγου προς εκείνο της Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου παραδέχθηκε στην ΔΕΘ ότι η εξίσωση των φόρων έχει λογική βάση, παραπέμποντας προφανώς στην ανάγκη καταπολέμησης της λαθρεμπορίας, η οποία έχει ως βάση της ακριβώς το ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φόρο μόλις 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και μεταπωλείται, έτσι, από τους επιτήδειους ως πετρέλαιο κίνησης, το οποίο διακινείται με υπερεικοσαπλάσιο φόρο στην αγορά.

Το επικρατέστερο σενάριο να αναφέρεται σε φόρο κοντά στα 400 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και για τα δύο καύσιμα, ενώ ο μηχανισμός που πρόκειται να δημιουργηθεί αναμένεται να συνδυάζει εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, ενώ ρόλο θα διαδραματίζει και η παλαιότητα των κατοικιών. 
 
Με βάση τις πρώτες πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το energia.gr, η χώρα θα χωριστεί σε γεωγραφικές ζώνες, στη λογική ότι μεγαλύτερη κατανάλωση έχουν οι βορειότερες περιοχές. Θα επιδιωχθεί, έτσι, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον τόπο κατοικίας, τα τετραγωνικά του σπιτιού (βάσει των στοιχείων για το ΤΑΠ που καταβάλλεται μέσω ΔΕΗ), την παλαιότητα της οικίας (παλαιότερα σπίτια μπορεί να κατοικούνται από μη έχοντες πολίτες, αλλά είναι πάντα πιο ενεργοβόρα) και, βεβαίως, το εισόδημα των ιδιοκτητών. Ανάλογα με το κριτήριο που θα τεθεί (λ.χ. εισόδημα έως το αφορολόγητο) θα υπολογίζεται πόση κατανάλωση πετρελαίου μπορεί να έχει μία κατοικία στη διάρκεια του χειμώνα και ανάλογα θα επιστρέφεται ο φόρος ή και θα προκαταβάλλεται εν είδει επιδόματος το αναλογούν στους ιδιοκτήτες ποσό.

Πάντως ο μηχανισμός φαίνεται δύσκολο να είναι έτοιμος εντός του έτους. Προφανώς, ανάλογη διαδικασία θα πρέπει να δρομολογηθεί και για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο καθώς, εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών, το αέριο θα είναι φτηνότερο κατά 30% με 40% από το πετρέλαιο θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι και σε αυτό θα επιβληθεί φόρος – μικρότερος – κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.