Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει την παραγωγή του ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) κατά την επόμενη συνεδρίασή του, καθώς ανακάμπτει η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γουίλσον Πάστορ. «Δεν υπάρχουν σχέδια για μεταβολή της πολιτικής του ΟΠΕΚ όσον αφορά στην παραγωγή ή τις τιμές», δήλωσε ο Πάστορ την Τρίτη
Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει την παραγωγή του ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) κατά την επόμενη συνεδρίασή του, καθώς ανακάμπτει η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γουίλσον Πάστορ.

«Δεν υπάρχουν σχέδια για μεταβολή της πολιτικής του ΟΠΕΚ όσον αφορά στην παραγωγή ή τις τιμές», δήλωσε ο Πάστορ την Τρίτη. «Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, βγαίνει από την ύφεση, και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται αυτό θα συνοδευτεί από ισχυρή αύξηση των τιμών πετρελαίου», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να συνεδριάσει στις 14 Οκτωβρίου στη Βιέννη, ενώ ενδεχομένως να συνέλθει εκ νέου στο Κουίτο τον προσεχή Δεκέμβριο, δήλωσε ο Πάστορ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Μη-Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων του Εκουαδόρ.

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές το 2011, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.Σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση του αργού που παράγουν τα κράτη – μέλη του, το 2011, επικαλούμενος την αύξηση της ζήτησης από τις χώρες που δεν ανήκουν σε αυτόν.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός, στον οποίο αναλογεί το 40% περίπου της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, προέβλεψε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι η παγκόσμια ημερήσια ζήτηση για το αργό των 12 μελών του θα διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά στα 28,8 εκατ. βαρέλια, σχεδόν 100.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα απ’ ό,τι προέβλεπε τον Αύγουστο.