Στις Επόμενες Ημέρες η Προκήρυξη για την Κατασκευή Αγωγού Φυσικού Αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους προς τη Μεγαλόπολη

Στις Επόμενες Ημέρες η Προκήρυξη για την Κατασκευή Αγωγού Φυσικού Αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους προς τη Μεγαλόπολη
energia.gr
Πεμ, 16 Σεπτεμβρίου 2010 - 11:42
Στην προκήρυξη των διαγωνισμών για την ανάθεση της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας προς την Μεγαλόπολη, καθώς και την προμήθεια των σωλήνων προχωρεί μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΔΕΣΦΑ. Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υψηλής πίεσης συνολικού μήκους 159 χλμ. που ξεκινά από τους Αγίους Θεοδώρους του Νομού Κορινθίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τροφοδοσία με φυσικό αέριο των μεγαλύτερων πόλεων της βορειοανατολικής και κεντρικής Πελοποννήσου, καθώς θα διέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης
Στην προκήρυξη των διαγωνισμών για την ανάθεση της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας προς την Μεγαλόπολη, καθώς και την προμήθεια των σωλήνων προχωρεί μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΔΕΣΦΑ. 

Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υψηλής πίεσης συνολικού μήκους 159 χλμ. που ξεκινά από τους Αγίους Θεοδώρους του Νομού Κορινθίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τροφοδοσία με φυσικό αέριο των μεγαλύτερων πόλεων της βορειοανατολικής και κεντρικής Πελοποννήσου, καθώς θα διέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης.

Όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ και αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων τους επόμενους μήνες.   Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011 και να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2012, προκειμένου να είναι εφικτή η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη, με φυσικό αέριο. 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει αποφασισθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Η υπόλοιπη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί  από ίδια και ξένα κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, τέλος, ότι το έργο σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να είναι εφικτή η μελλοντική επέκταση του δικτύου αγωγού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου (περιοχή Πάτρας, περιοχή Καλαμάτας, περιοχή Σπάρτης), με προοπτική να ολοκληρωθεί γεωγραφικά το χερσαίο Σύστημα Υψηλής Πίεσης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξέλιξη η οποία θα έχει μεγάλη αναπτυξιακή σημασία για την περιοχή.