Σφραγίστηκε οριστικά το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου της πετρελαιοπηγής Macondo το οποίο μόλυνε επί τρεις μήνες τον Κόλπο του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής η αμερικανική κυβέρνηση. Παρ’ ότι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού είχε σταματήσει από τις 15 Ιουλίου, μετά την τοποθέτηση ενός νέου καλύμματος στην κεφαλή της γεώτρησης, παρέμεναν οι ανησυχίες των γεωλόγων της BP και της κυβέρνησης ότι το πετρέλαιο θα ασκούσε πίεση στα υπερκείμενα στρώματα εδάφους και θα έβρισκε άλλη διέξοδο
Σφραγίστηκε οριστικά το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου της πετρελαιοπηγής Macondo το οποίο μόλυνε επί τρεις μήνες τον Κόλπο του Μεξικού, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής η αμερικανική κυβέρνηση.

Παρ’ ότι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού είχε σταματήσει από τις 15 Ιουλίου, μετά την τοποθέτηση ενός νέου καλύμματος στην κεφαλή της γεώτρησης, παρέμεναν οι ανησυχίες των γεωλόγων της BP και της κυβέρνησης ότι το πετρέλαιο θα ασκούσε πίεση στα υπερκείμενα στρώματα εδάφους και θα έβρισκε άλλη διέξοδο.  «Αν και πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα ρυθμιστικά μέτρα, μπορούμε τώρα να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι η πετρελαιοπηγή Macondo δεν απειλεί πλέον τον Κόλπο» δήλωσε εχθές ο ναύαρχος Ταντ Aλεν, επικεφαλής της ομοσπονδιακής ομάδας που παρακολουθούσε την καταστροφή.

Η γεώτρηση εκτόνωσης, η οποία συνάντησε το φρεάτιο της παλιάς γεώτρησης σχεδόν 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού, ενώ την Παρασκευή η BP διοχέτευσε στη νέα γεώτρηση 74 τόνους τσιμέντου που έκλεισαν για πάντα το παλιό φρεάτιο.

Οι δοκιμές στο τσιμεντένιο σφράγισμα ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής. Το σφράγισμα, όπως διαπιστώθηκε, αντέχει βάρος τουλάχιστον 680 κιλών και πιέσεις τουλάχιστον 80 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Συνολικά περίπου 780 εκατομμύρια λίτρα, ή 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, εκτιμάται ότι διέρρευσαν στον Κόλπο του Μεξικού από τις 21 Απριλίου.