Η άντληση 70 δις δολαρίων (ή 120,4 δις ρεάλ Βραζιλίας) από την κυβέρνηση της Βραζιλίας και άλλους επενδυτές ήταν το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης πώλησης μετοχών στον κόσμο στην οποία προέβη η Petrobras. Στόχος της δημόσιας προσφοράς ήταν η εξεύρεση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης offshore πετρελαϊκών πεδίων. Συγκεκριμένα, η βραζιλιάνικη εταιρεία - της οποίας το επίσημο όνομα είναι Petroleo Brasileiro SA και ελέγχεται από το κράτος - πούλησε 3,4 εκατ. κοινές μετοχές προς 29,65 ρεάλ η μία και 1,87 δισ. προνομιούχες μετοχές προς 26,30 ρεάλ η μία, όπως αναφέρουν τα επίσημα έγγραφά της
Η άντληση 70 δις δολαρίων (ή 120,4 δις ρεάλ Βραζιλίας) από την κυβέρνηση της Βραζιλίας και άλλους επενδυτές ήταν το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης πώλησης μετοχών στον κόσμο στην οποία προέβη η Petrobras. Στόχος της δημόσιας προσφοράς ήταν η εξεύρεση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης offshore πετρελαϊκών πεδίων.

Συγκεκριμένα, η βραζιλιάνικη εταιρεία - της οποίας το επίσημο όνομα είναι Petroleo Brasileiro SA και ελέγχεται από το κράτος - πούλησε 3,4 εκατ. κοινές μετοχές προς 29,65 ρεάλ η μία και 1,87 δισ. προνομιούχες μετοχές προς 26,30 ρεάλ η μία, όπως αναφέρουν τα επίσημα έγγραφά της. Η τιμή περιλαμβάνει έκπτωση περίπου 2% κάτω από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της.

Με την πώληση αυτή, η Petrobrasστοχεύει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών, όπως της Tupi, που αποτελεί την μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου στην Αμερική σε τρεις δεκαετίες, αλλά και να διατηρήσει την πιστοληπτική της ικανότητα. Στα πλαίσια της πώλησης περιλαμβάνεται η έκδοση μετοχών αξίας 42,5 δισ. δολ. για την κυβέρνηση της Βραζιλίας με ανταλλαγή τα δικαιώματα για την ανάπτυξη 5 δισ. βαρελιών πετρελαίου σε αποθέματα.

Στη χθεσινή διαπραγμάτευση στο Σάο Πάολο, οι προνομιούχες μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 82 σεντάβος (υποδιαίρεση του ρεάλ), ή 3,2%, φθάνοντας στα 26,80 ρεάλ, ενώ οι κοινές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,9% κλείνοντας στα 30,25 ρεάλ η μία.
Η συγκεκριμένη πώληση θεωρείται ότι θα αυξήσει την κρατική συμμετοχή στην Petrobras, η οποία πριν τη δημόσια προσφορά αντιστοιχούσε στο 32% της εταιρείας. Εξάλλου, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ήλεγχε ήδη την εταιρεία μέσω του 55,6% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

Ωστόσο, η είδηση της πώλησης είχε από πριν οδηγήσει την τιμή της μετοχής της σε απώλειες 27%, που αποτελούν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση εφέτος μετά την ΒΡ (λόγω της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού), καθώς η αγορά ανησυχεί ότι η πώληση θα μειώσει τα κέρδη και θα αυξήσει την κρατική επιρροή.