Ένα νέο μεγάλο “πακέτο” έργων παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περνά την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Πρόκειται για επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 1.000 μεγαβάτ, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2006 και το 2007 από κάθε κατηγορία ΑΠΕ, ενώ η Αρχή αναμένει το στίγμα το υπουργείου Π.Ε.Κ.Α. για το κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει και η αξιολόγηση νέων αιτήσεων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς
Ένα νέο μεγάλο “πακέτο” έργων παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περνά την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Πρόκειται για επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 1.000 μεγαβάτ, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2006 και το 2007 από κάθε κατηγορία ΑΠΕ, ενώ η Αρχή αναμένει το στίγμα το υπουργείου Π.Ε.Κ.Α. για το κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει και η αξιολόγηση νέων αιτήσεων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. 

Τα 160 έργα που βαίνουν προς αδειοδότηση είναι κατανεμημένα σε όλη την χώρα και σε όλες τις κατηγορίες (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, ηλιοθερμία, υβριδικά κλπ) ενώ η ισχύς τους υπερβαίνει συνολικά τα 1.000 μεγαβάτ, χωρίς πάντως να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά κάποιο μεγάλο έργο. 

Ένα επόμενο μεγάλο πακέτο έργων ΑΠΕ αναμένεται να περάσει από συνεδριάσεις την Ολομέλεια της ΡΑΕ τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να διεκπεραιωθούν περί τις 500 εκκρεμείς αιτήσεις, σε μία προσπάθεια απεμπλοκής επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται επί σειρά ετών σε εκκρεμότητα. Οι εξελίξεις έρχονται σε συνέχεια της αδειοδότησης μεγάλων επενδυτικών project, όπως το σχέδιο μαμούθ με τα αιολικά των 700 μεγαβάτ των Iberdrola/Ρόκα στο Βόρειο Αιγαίο, τα 400 μεγαβάτ αιολικών του ομίλου Κοπελούζου στις Κυκλάδες και τα 120 μεγαβάτ της ΔΕΗ στην Άνδρο – έργα που συνδέονται με την διασύνδεση – τα υβριδικά ισχύος 100 μεγαβάτ της EDFστα Δωδεκάνησα κ.α.

Φυσικά, οι αδειοδοτήσεις δεν σημαίνει ότι και το σύνολο των έργων θα πραγματοποιηθεί, καθώς στην πορεία τους υπεισέρχονται παράμετροι που σχετίζονται με την γραφειοκρατία, την οικονομική ικανότητα των επενδυτών κλπ. Πάντως, όπως μετέδωσε και χτες το energiagr., η ΡΑΕ έχει ζητήσει την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών σταθμών. 

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Ν.Βασιλάκος, αναφέρει στην επιστολή προς την κα Μπιρμπίλη ότι η απόφαση με την οποία, τον Απρίλιο του 2008, είχε ανασταλεί η υποβολή νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά εξακολουθεί να ισχύει, καθώς δεν έχει καταργηθεί ρητά.Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ερμηνευτικές αμφισβητήσεις, καθώς ο τελευταίος νόμος για τις ΑΠΕ (3851/2010) καθορίζει τη διαδικασία εξέτασης νέων αιτημάτων χωρίς να έχει καταργηθεί η απόφαση του 2008.Ήδη, από τον Αύγουστο πολίτες υποβάλλουν στη ΡΑΕ χιλιάδες αιτήσεις για άδειες παραγωγής από φωτοβολταϊκά.

«Έως την άρση της νομικής αυτής αμφισημίας από το υπουργείο σας, η ΡΑΕ δεν δύναται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τα ως άνω αιτήματα που υποβάλλονται μετά την θέση σε ισχύ του Ν.3851/2010», καταλήγει η ΡΑΕ στην επιστολή.