Τεράστια δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί ο βυθός ανάμεσα στην Πάφο και τη Λεμεσό, όπως έδειξαν οι υποθαλάσσιες έρευνες της αμερικανικής Noble Energy, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κοιτάσματα αυτά επαρκούν για να τροφοδοτήσουν για δεκαετίες, την Κύπρο, το Ισραήλ, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, τα κοιτάσματα αυτά βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν εγείρεται καμία αμφισβήτηση
Τεράστια δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί ο βυθός ανάμεσα στην Πάφο και τη Λεμεσό, όπως έδειξαν οι υποθαλάσσιες έρευνες της αμερικανικής Noble Energy, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κοιτάσματα αυτά επαρκούν για να τροφοδοτήσουν για δεκαετίες, την Κύπρο, το Ισραήλ, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, τα κοιτάσματα αυτά βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν εγείρεται καμία αμφισβήτηση.

Οι εξελίξεις επιβραβεύουν και με το παραπάνω τον έξυπνο ελιγμό της Λευκωσίας να αναθέσει τις έρευνες στην εβραϊκών συμφερόντων εταιρεία, με έδρα το Χιούστον του Τέξας, και να φέρει, έτσι, προ τετελεσμένου την Άγκυρα. Οι προοπτικές ανάδειξης της Κύπρου σε σημαντική ενεργειακή δύναμη έχει θορυβήσει εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία, οι οποίοι κατηγορούν τον Ερντογάν για εφεκτική πολιτική προς την Κύπρο.  
 
Επίκειται, μάλιστα, η υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου και Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία βοηθά τόσο το Ισραήλ να προχωρήσει σε εξόρυξη κοιτασμάτων στη δική τους περιοχή δικαιοδοσίας, όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία να κατοχυρώσει, πέραν αμφισβητήσεων, τα δικά της δικαιώματα.