ΗΠΑ: Τα Νέα Μέτρα Ασφαλείας στις Υπεράκτιες Εξορύξεις Πετρελαίου Παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών

ΗΠΑ: Τα Νέα Μέτρα Ασφαλείας στις Υπεράκτιες Εξορύξεις Πετρελαίου Παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών
energia.gr
Δευ, 4 Οκτωβρίου 2010 - 16:44
Τους νέους κανονισμούς για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις και τους κανόνες ασφαλείας στους χώρους εργασίας έκανε γνωστούς την περασμένη Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Κεν Σαλαζάρ, τονίζοντας ότι πρόκειται για το πρώτο πακέτο μέτρων σε μία σειρά ρυθμίσεων που στόχο έχουν να μην επαναληφθεί η τραγωδία του Deepwater Horizon. Δεν προσδιόρισε, ωστόσο, την ημερομηνία άρσης του μορατόριουμ, αρκούμενος να δηλώσει ότι θα αρθεί «μόνο όταν εγώ, ως Υπουργός Εσωτερικών, νοιώσω ασφαλής ότι έχουμε μειώσει αρκετά τους κινδύνους»
Τους νέους κανονισμούς για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις και τους κανόνες ασφαλείας στους χώρους εργασίας έκανε γνωστούς την περασμένη Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Κεν Σαλαζάρ, τονίζοντας ότι πρόκειται για το πρώτο πακέτο μέτρων σε μία σειρά ρυθμίσεων που στόχο έχουν να μην επαναληφθεί η τραγωδία του Deepwater Horizon.

Δεν προσδιόρισε, ωστόσο, την ημερομηνία άρσης του μορατόριουμ, αρκούμενος να δηλώσει ότι θα αρθεί «μόνο όταν εγώ, ως Υπουργός Εσωτερικών, νοιώσω ασφαλής ότι έχουμε μειώσει αρκετά τους κινδύνους». Οι κανονισμοί ασφαλείας, κάποιοι εκ των οποίων επισημοποιούν ρυθμίσεις υφιστάμενες εδώ και κάποιους μήνες, προκαλούν επιπλέον κόστη και εμπόδια στην βιομηχανία πετρελαίου, πολλές δραστηριότητες της οποίας έχουν διακοπή το τελευταίο τετράμηνο. Από τα τέλη Μαΐου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απολύσεις, εξαιτίας της κυβέρνησης Ομπάμα για αναστολή των δραστηριοτήτων σε μεγάλα βάθη, μέχρι την ανακοίνωση των νέων ρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας που θα προτείνει το Υπουργείο, τόνισε ότι στους μηχανισμούς αποτροπής εκρήξεων θα υπάρχει μία δεύτερη βαλβίδα που θα κλείνει τα πηγάδια άντλησης σε περίπτωση εκρήξεως, ενώ θα απαιτούνται επιπλέον προδιαγραφές σχεδιασμού υπό τους νέους κανονισμούς, όπως βελτιωμένα όργανα και περισσότερα εργαλεία ενεργοποίησης των βαλβίδων.

Οι κανονισμοί ασφαλείας, η οποίοι έχουν άμεση εφαρμογή, καθιερώνουν νέα πρότυπα για κάθε στάδιο της εξόρυξης πετρελαίου, από τον σχεδιασμό ως την ρίψη τσιμέντου και τις δοκιμές των πηγαδιών. Με τις ρυθμίσεις τίθεται ένα τέρμα στην ως τώρα τάση να αφήνονται τα θέματα αυτά στην διακριτική ευχέρεια των ίδιων των εταιρειών. 

Τα μέτρα, στα οποία αντιτίθεται η βιομηχανία και τα οποία πρόκειται να υποστούν κάποιες προσαρμογές τις επόμενες εβδομάδες, απαιτούν οι εταιρείες να υιοθετήσουν κανόνες προστασίας για τους εργαζομένους εν ώρα εργασίας. Ένας εξωτερικός ελεγκτής θα πρέπει να διαπιστώνει την ασφάλεια των συστημάτων – μέτρο το οποίο αποτελούσε απαίτηση των περιβαλλοντολόγων.

Με τα μέτρα αυτά, η βιομηχανία του χώρου ελπίζει να αρθεί το μορατόριουμ που επεβλήθη μετά την έκρηξη στον Κόλπο του Μεξικού.  Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υπεράκτιων Γεωτρήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να αρθεί το μορατόριουμ ως την Παρασκευή. Πέραν των όρων ασφαλείας, η βιομηχανία πρέπει επίσης να αποδείξει ότι μπορεί να περιορίζει τις πιθανές πετρελαιοκηλίδες.