Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες περισσεύουν τα θετικά σχόλια για την ελληνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Πρωθυπουργοί ισχυρών κυβερνήσεων, επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών, αλλά και δύσπιστοι μέχρι πρότινος αναλυτές, τραπεζικά ιδρύματα και άλλοι που έχυναν χολή κατά της Ελλάδας, αναθεωρούν τις αρνητικές απόψεις που διετύπωναν για την ελληνική οικονομία, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες εξυγίανσης και τη συντελεσθείσα δημοσιονομική πρόοδο, δηλώνουν για πρώτη φορά, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, αισιόδοξοι για τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις
Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες περισσεύουν τα θετικά σχόλια για την ελληνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Πρωθυπουργοί ισχυρών κυβερνήσεων, επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών, αλλά και δύσπιστοι μέχρι πρότινος αναλυτές, τραπεζικά ιδρύματα και άλλοι που έχυναν χολή κατά της Ελλάδας, αναθεωρούν τις αρνητικές απόψεις που διετύπωναν για την ελληνική οικονομία, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες εξυγίανσης και τη συντελεσθείσα δημοσιονομική πρόοδο, δηλώνουν για πρώτη φορά, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, αισιόδοξοι για τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις. 

Ακόμη και στελέχη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Μoody΄s, που το περασμένο καλοκαίρι κατέβασε χωρίς δεύτερη κουβέντα τέσσερις σκάλες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζονται εντυπωσιασμένα από την ελληνική πρόοδο και έφθασαν να προαναγγέλλουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αν διατηρηθεί ο ρυθμός των διαρθρωτικών αλλαγών. Με άλλα λόγια, όλος εκείνος ο κύκλος, που πριν από μερικούς μήνες μας βύθισε στα Τάρταρα, αποκλείοντας τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και τις εγχώριες τράπεζες από τις διεθνείς αγορές, δημιουργεί τώρα σιγά σιγά τις προϋποθέσεις για μια ελληνική επιστροφή στις πηγές του διεθνούς χρήματος. Κανείς δεν είναι σε θέση ακόμη να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα ξανανοίξουν οι διεθνείς αγορές για την Ελλάδα, αλλά η μεταστροφή των πολλών εκφράσεων του διεθνούς οικονομικού συστήματος είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού. Ολη δε αυτή η αλλαγή διαθέσεων εκκινεί από τη στιγμή που η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατάφερε να πείσει μεγάλες διεθνείς τράπεζες να στηρίξουν ανεπιφύλακτα την αύξηση κεφαλαίου του ισχυρότερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας. Εκτοτε, ολοένα και περισσότεροι άρχισαν να βλέπουν ευκαιρίες στους ελληνικούς τίτλους και σχεδόν καθημερινά διεθνείς τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι σπεύδουν να πουν μια καλή κουβέντα για τη χώρα μας.

Εξελισσόμενη μάλιστα η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η διαφαινόμενη υπερκάλυψή της από το πλήθος των ελλήνων και ξένων επενδυτών, χωρίς τη συνδρομή των διεθνών τραπεζών, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία και πιθανώς να ανοίξει δρόμους και στις άλλες μεγάλες εγχώριες εμπορικές τράπεζες. Οι οποίες ήδη προετοιμάζονται πυρετωδώς και αθορύβως ακριβώς για την επόμενη φάση. Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που προβλέπουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρει πιο γρήγορα από το Δημόσιο διεθνείς χρηματοδοτικές διεξόδους. Αν αυτό συμβεί, αν ο ιδιωτικός τομέας βρει στους επόμενους μήνες καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης τα πράγματα θα διευκολυνθούν και η ελληνική οικονομία, παρά τις πολλές δυσοίωνες προβλέψεις, θα ζήσει καλύτερες μέρες, τουλάχιστον από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Μένει βεβαίως να αποδειχθεί και επιπλέον να καλυφθεί από τους επερχόμενους πολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι όσο περνά ο καιρός πολλαπλασιάζονται και τελευταίως μοιάζουν ικανοί να επικρατήσουν.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 06/10/2010)