Αποχή από τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης (ξεκινά την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου) αποφάσισαν οι βενζινοπώλες σε συνεδρίασή του το Σάββατο στο Αγρίνιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί η διανομή τουλάχιστον κατά τις πρώτες ημέρες. Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων 35 ενώσεων, οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο
Αποχή από τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης (ξεκινά την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου) αποφάσισαν οι βενζινοπώλες σε συνεδρίασή του το Σάββατο στο Αγρίνιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί η διανομή τουλάχιστον κατά τις πρώτες ημέρες. Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων 35 ενώσεων, οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) αρνείται να προκαταβάλει τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης και στη συνέχεια να περιμένει την εκ των υστέρων εντολή του Υπουργείου για καταβολή του ποσού. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, με το σύστημα «Ηφαιστος», οι βενζινοπώλες αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρυμένο με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, το πωλούν στους καταναλωτές με τον συντελεστή που ισχύει για τη θέρμανση, οποίος είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης και εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών.
Άλλος λόγος που προβάλλει ο ΟΒΕ για την αποχή είναι ότι πολλά πρατήρια δεν έχουν χρήματα, ενώ και οι εταιρείες εμπορίας δεν κάνουν πλέον πιστώσεις.

Ωστόσο, θα υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων του ΟΒΕ σήμερα στις 5 το απόγευμα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δ. Κουσελά, αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο σύστημα «Ήφαιστος», μέχρι την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Παράλληλα, οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται φέτος πάνω 70 λεπτά το λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει ως και τα 80 λεπτά, αυξημένο κατά 40% σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Οι βενζινοπώλες δεν είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις παλαιότερες πρακτικές, καθώς, προϊόντος του χρόνου σημειώνονταν καθυστερήσεις που ξεπερνούσαν ως και τις δέκα ημέρες. Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), «είναι φανερό ότι η αιτία της καθυστέρησης στην επιστροφή του ΕΦΚ είναι το γεγονός πως το κράτος δεν έχει χρήματα», και προσθέτει: «δεδομένου ότι από τον Απρίλιο, οπότε έληξε η προηγούμενη χειμερινή περίοδος, μέχρι σήμερα, η κατάσταση χειροτέρευσε και δεν βελτιώθηκε, πολύ φοβούμαστε ότι οι καθυστερήσεις θα είναι πολλαπλάσιες κατά τη νέα περίοδο.

Όμως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και για τους βενζινοπώλες, τα έσοδα λόγω πτώσης της κατανάλωσης είναι μειωμένα, οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνονται και οι πιέσεις των προμηθευτών εντείνονται. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι βενζινοπώλες δεν είμαστε σε θέση να δανείζουμε άτοκα το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν».

Η ΠΟΠΕΚ ζητά τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών ότι οι επιστροφές του ΕΦΚ θα γίνονται χωρίς προϋποθέσεις, σε διάστημα δύο ημερών από την υποβολή των τιμολογίων.