Οι τιμές αναφοράς των futures αργού πετρελαίου για όλο τον Σεπτέμβριο κινήθηκαν στην ζώνη των 73-76 δολ. ανά βαρέλι, ωστόσο από τις αρχές Οκτωβρίου ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι. Η ισχυρότερη ζήτηση, η ανάκαμψη στις χρηματαγορές, η πτώση της τιμής του δολαρίου και η μεγάλη απεργία στα γαλλικά λιμάνια συνέτειναν, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Οκτώβριο, στην ανοδική πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού»
Οι τιμές αναφοράς των futures αργού πετρελαίου για όλο τον Σεπτέμβριο κινήθηκαν στην ζώνη των 73-76 δολ. ανά βαρέλι, ωστόσο από τις αρχές Οκτωβρίου ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι. Η ισχυρότερη ζήτηση, η ανάκαμψη στις χρηματαγορές, η πτώση της τιμής του δολαρίου και η μεγάλη απεργία στα γαλλικά λιμάνια συνέτειναν, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Οκτώβριο, στην ανοδική πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού». Οι τιμές αναφοράς του Brent, σημειώνει η Έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κυμαίνονταν τις τελευταίες ημέρες γύρω στα 83,3 δολ. το βαρέλια, ενώ του WTIστα 81,5 δολ. το βαρέλι.

Η εκτίμηση για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση για το 2010 και το 2011 αναθεωρείται ανοδικά κατά 0,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας στα 86,9 εκατ. βαρέλια και στα 88,2 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα, καθώς τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζήτηση για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ιδίως στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά και λόγω ενημερωμένων στοιχείων για το ΑΕΠ και νέων εκτιμήσεων για τα επίπεδα τιμών. Η ετήσια αύξηση πλέον υπολογίζεται σε 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2010 και σε 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2011. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι αν η αύξηση του ΑΕΠ ήταν κατά ένα τρίτο μικρότερη, η αύξηση της ζήτησης θα έφτανε μόλις τα 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, από την άλλη, σημείωσε πτώση κατά 150 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα φτάνοντας τα 86,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά τον μήνα Σεπτέμβριο λόγω μείωσης στην παραγωγή των χωρών εκτός OPEC, αν και σε ετήσιο επίπεδο σημείωσε άνοδο κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία αποδίδεται ισομερώς στην αντίστοιχη άνοδο στις χώρες εκτός OPEC, στην παραγωγή αργού στις χώρες-μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ και στην παραγωγή NGL. Η εκτίμηση για την παραγωγή των εκτός OPECχωρών για το 2011 είναι αυξημένη, στην παρούσα Έκθεση του ΙΕΑ, κατά 150 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, υπολογιζόμενη στα 53,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω της προβλεπόμενης μεγαλύτερης παραγωγής στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ η εφετινή παραγωγή προβλέπεται να φτάσει στα 52,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η προσφορά αργού από τις χώρες του OPEC, όπως ανεμένετο, εξάλλου, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 40 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας στα 29,29 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPECγια την μεταβολή αργού και την τήρηση αποθεμάτων αναθεωρήθηκε ανοδικά, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010, στα 29, 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στα 29,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αφού προηγήθηκε μία ευρεία αναθεώρηση των εκτιμήσεων προς τα πάνω. Κατά μέσον όρο, το πρόγραμμα για το 2011 κάνει λόγο για παραγωγή 29,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 0,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.

Τα αποθέματα των εταιρειών για τον μήνα Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 15,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 2.790 εκατ. βαρέλια, που ισοδυναμούν με 61,1 ημέρες επάρκειας, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν μία απότομη απόσυρση ποσοτήτων κατά 31,7 εκατ. βαρέλια, ενώ τα κυμαινόμενα επίπεδα αποθήκευσης παρουσίασαν ισχνή άνοδο.

Η παραγωγή στον τομέα της διύλισης παγκοσμίως αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το τρίτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με την Έκθεση του ΙΕΑ, φτάνοντας τα 75,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 1,8 εκατ. βαρέλια σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σε αυτό συνέβαλαν οι αυξημένες ροές στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, οι οποίες επισκίασαν την αναθεώρηση στη ζήτηση πετρελαιοειδών, καθώς και οι ροές σε Βραζιλία και Ρωσία, οι οποίες εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ. Τέλος, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 οι διυλιστικές ροές θα σημειώσουν εποχική κάμψη, φτάνοντας τα 73,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς αναμένεται επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.