Υπάρχει συναίνεση στους κόλπους του ΟΠΕΚ για διατήρηση σταθερών των ποσοστώσεων παραγωγής κατά τη σύνοδο της κοινοπραξίας στη Βιέννη, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Πετρελαίου του Ισημερινού Παστόρ Μορίς. «Οι ποσοστώσεις παραγωγής θα διατηρηθούν, επειδή καμία αλλαγή δεν προβλέπεται» στο ορατό μέλλον, τόνισε ο αξιωματούχος καταφθάνοντας στη Βιέννη, την ευρωπαϊκή έδρα του καρτέλ
Υπάρχει συναίνεση στους κόλπους του ΟΠΕΚ για διατήρηση σταθερών των ποσοστώσεων παραγωγής κατά τη σύνοδο της κοινοπραξίας στη Βιέννη, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Πετρελαίου του Ισημερινού Παστόρ Μορίς. 

«Οι ποσοστώσεις παραγωγής θα διατηρηθούν, επειδή καμία αλλαγή δεν προβλέπεται» στο ορατό μέλλον, τόνισε ο αξιωματούχος καταφθάνοντας στη Βιέννη, την ευρωπαϊκή έδρα του καρτέλ. Την ικανοποίηση του με το ισχύον σύστημα εξέφρασε και ο Σαουδάραβας συνάδελφός του, Αλί αλ-Ναΐμι, ο οποίος έκανε λόγο για «ικανοποιημένους καταναλωτές» και για «ισορροπημένη αγορά».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποτίμησης του βαρελιού του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ο υπουργός του Ισημερινού επισήμανε - πάντοτε μιλώντας για την άμεση παράδοση - ότι «φέτος διακυμάνθηκε η τιμή αυτή μεταξύ 70 και 80 δολαρίων, με σταθερότητα», ενώ πρόσθεσε ότι «στα επίπεδα αυτά θα κλείσει η φετινή χρονιά».

Παράλληλα, ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε και ένα άλμα της τιμής έως τα 82 δολάρια, μέχρι το τέλος του 2010, εκφράζοντας - σύμφωνα με αναλυτές - «κάποια αισιοδοξία».Υπενθυμίζεται ότι ο Ισημερινός διασφαλίζει περίπου το 35% της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Ένα άλλο μέλος του ΟΠΕΚ από τη Λατινική Αμερική, η Βενεζουέλα, «δεν έχει αντιρρήσεις για τις εξελίξεις στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά», όπως αποκάλυψε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Ραφαέλ Ραμίρες, προσερχόμενος επίσης στην αυστριακή πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου του ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, για την επόμενη χρονιά ο αξιωματούχος προέβλεψε μία διακύμανση της τιμής του πετρελαίου, για άμεση παράδοση, μεταξύ 90-100 ευρώ.«Ικανοποιητική» θεωρεί την παρούσα διακύμανση της τιμής του βαρελιού του αργού του ΟΠΕΚ και ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλάχ μπιν Χαμάντ αλ-Ατίγια, ενώ την «ικανοποίησή της» για το ισχύον σύστημα εξέφρασε κι η λιβυκή αντιπροσωπεία.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ αριθμεί 12 μέλη: Αλγερία, Ανγκόλα, Ισημερινός, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Βενεζουέλα.