Χωρίς πρόβλημα ξεκινά από αύριο, 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ακριβότερο, ωστόσο, κατά 30% με 40% σε σχέση με πέρυσι. Ο κίνδυνος να μείνουν τα νοικοκυριά χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης αποσοβήθηκε μετά τη θετική κατάληξη που είχε η συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά και των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων
Χωρίς πρόβλημα ξεκινά από αύριο, 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ακριβότερο, ωστόσο, κατά 30% με 40% σε σχέση με πέρυσι. Ο κίνδυνος να μείνουν τα νοικοκυριά χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης αποσοβήθηκε μετά τη θετική κατάληξη που είχε η συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά και των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Ο κ. Κουσελάς ανακοίνωσε ότι σε όσους έχει καθυστερήσει η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνει σε δύο μέρες (εφόσον έχουν φορολογική ενημερότητα), ενώ οι βενζινοπώλες από το νέο έτος θα αγοράζουν το καύσιμο με το χαμηλό φόρο.

Αναλυτικότερα, υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

1. Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για το χτύπημα της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής με τη συνέχιση και θωράκιση της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήφαιστος» και την εξασφάλιση της εμπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών από όλους τους εμπλεκόμενους. Σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση έγκαιρης υποβολής των δικαιολογητικών, θα διαγράφεται από το μητρώο Διακίνησης Πετρελαίου Θέρμανσης ο βενζινοπώλης ή ο έμπορος που είναι ασυνεπής.

2. Θα προωθηθεί η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης εισροών - εκροών, ώστε ο έλεγχος της λαθρεμπορίας να γίνει αποτελεσματικότερος.

3. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην αλλαγή του τρόπου προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης. Από 1 Ιανουαρίου 2011 η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνεται στην ίδια τιμή που πωλείται (στην ίδια την επιχείρηση από το τελωνείο).
 
4. Οι επιστροφές στο μεταβατικό χρονικό στάδιο, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα γίνονται μέσω του υφιστάμενου συστήματος, με βελτίωση της χρονοεπιστροφής. 5. Δεν θα γίνεται συμψηφισμός των ποσών επιστροφής για τις δόσεις που τρέχουν κανονικά, παρά μόνο στα ληξιπρόθεσμα.

Αν και οι βενζινοπώλες δηλώνουν δικαιωμένοι, δε λείπουν και οι φωνές που κάνουν  λόγο για κίνδυνο να οδηγηθεί η αγορά ξανά σε αδιαφανείς διαδικασίες και σε λαθρεμπορία με την ουσιαστική κατάργηση του συστήματος «Ηφαιστος».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επικρατούσα τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα είναι στα 0,67 ευρώ το λίτρο, ενώ στην περιφέρεια οι τιμές θα κυμανθούν από 0,72 μέχρι 0,74 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι οι τιμές εκκίνησης ήταν στα 0,52 με 0,54 ευρώ το λίτρο, ενώ στην επαρχία έφτασε και στα 0,60 ευρώ το λίτρο.