Επενδύσεις Κινεζικών και Αραβικών Κεφαλαίων

Επενδύσεις Κινεζικών και Αραβικών Κεφαλαίων
του Σταύρου Τσουκαντά, Πρώην Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ανάπτυξης
Παρ, 15 Οκτωβρίου 2010 - 08:21
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητος της χώρας μας αναθεώρησαν προς τα κάτω τα spreads των ελληνικών ομολόγων, τα οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, σημειώνουν την καλύτερη πορεία στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο και δίνουν κέρδη στους επενδυτές για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης του ελληνικού χρέους. Ενας από τους λόγους της μεταστροφής του αρνητικού κλίματος των εταιρειών αξιολόγησης έχει να κάνει -εκτός από τις αγωνιώδεις προσπάθειας να αποφύγουμε τα χειρότερα- και με την εξέλιξη που έχουν οι περαιτέρω εμπορικές συναλλαγές μας με την Κίνα, πρώτη εξαγωγική και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητος της χώρας μας αναθεώρησαν προς τα κάτω τα spreads των ελληνικών ομολόγων, τα οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, σημειώνουν την καλύτερη πορεία στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο και δίνουν κέρδη στους επενδυτές για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης του ελληνικού χρέους.

Ενας από τους λόγους της μεταστροφής του αρνητικού κλίματος των εταιρειών αξιολόγησης έχει να κάνει -εκτός από τις αγωνιώδεις προσπάθειας να αποφύγουμε τα χειρότερα- και με την εξέλιξη που έχουν οι περαιτέρω εμπορικές συναλλαγές μας με την Κίνα, πρώτη εξαγωγική και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Εξίσου σημαντικό θα μπορούσε να είναι και το μνημόνιο μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας που συνήψαμε με το Εμιράτο Κατάρ, οι επενδυτικές δραστηριότητες του οποίου έχουν επεκταθεί εντυπωσιακά -εκτός με αυτές προς το αδελφάκι του Τουμπάι- και σε πολλές ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ.).

Από αρχαιοτάτων χρόνων η χώρα μας, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, υπήρξε το «μήλον της έριδος» και το σταυροδρόμι που ενώνει από ξηρά και θάλασσα τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική). Από τον Τρωικό Πόλεμο και τις εκστρατείες των Περσών για τη δεσποτεία στα Δαρδανέλια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τους Βαλκανικούς, ακόμη και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, η ζωτικής σημασίας θέση της χώρας μας προκαλούσε τις επεκτατικές βλέψεις ιδιαίτερα των γειτόνων μας. Είναι προφανές ότι η χώρα μας, εκτός από την αξιοποίηση της εισόδου των ευρω-ασιατικών ενεργειακών προϊόντων (πετρέλαιο, υγραέριο) προς την Ευρώπη, μπορεί να δημιουργήσει ευρείας κλίμακας θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές κινέζικων προϊόντων προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Η οικονομική κρίση έπληξε το σύνολο σχεδόν των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Ελλάδα, όμως, είναι η μόνη που παραμένει σε βαθιά ύφεση, εν αντιθέσει με όλες τις άλλες, που σημειώνουν άλλες μικρή και άλλες μεγαλύτερη ανάπτυξη. Με ετήσια ύφεση 4,5% δεν γίνεται βήμα ταχύ. Ας μη κρυβόμαστε λοιπόν. Ο βασικός λόγος που καθιστά αβέβαιη την πορεία της χώρας και μας προκαλεί ανησυχία και φόβο να μη πάει χαμένη και η τελευταία ικμάδα των περιορισμένων δυνατοτήτων της κοινωνίας των πολιτών είναι ο χρόνος που θα μας φέρει το «μάννα εξ ουρανού», που είναι η πολυπόθητη ανάπτυξη, με βασικό μηχανισμό άμεσης εκκίνησης τις ξένες επενδύσεις.

Ειδικοί και μη προσδιορίζουν ότι το ουράνιο δώρο που θα σώσει οριστικά το έθνος δεν είναι η χρηματοδότηση του χρέους και των ελλειμμάτων με δανεικά, αλλά μαζί με τον προωθούμενο περιορισμό της μεγάλης σπατάλης κράτους, ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και ΟΤΑ, και την καταπολέμηση της ρεμούλας και της φοροδιαφυγής, είναι η ανάπτυξη με κινητήρια δύναμη ζεστού χρήματος που θα φέρουν μεγάλες κυρίως ξένες επενδύσεις.

Αυτές και μόνο αυτές μπορούν να αφυπνίσουν και την παράπλευρη δημιουργικότητα όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, που θα φρενάρουν όχι μόνο τα κρατικά ελλείμματα και το διογκούμενο με συνεχή δανεισμό δημόσιο χρέος, αλλά θα δώσουν δουλειά και στις 800.000 των ανέργων που είναι και το κυρίως ζητούμενο. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε με ανακούφιση: « Η εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής επέζησε».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/10/2010)