Διαδοχικές επιτυχίες έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θανί, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο, όσο και στην οικονομική του πολιτική. Το Κατάρ έχει καταφέρει μέσα σε μια δεκαετία να γίνει από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και επιχειρεί πλέον να διαφοροποιήσει την οικονομία του και σε άλλους τομείς.

Διαδοχικές επιτυχίες έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θανί, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο, όσο και στην οικονομική του πολιτική. Το Κατάρ έχει καταφέρει μέσα σε μια δεκαετία να γίνει από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και επιχειρεί πλέον να διαφοροποιήσει την οικονομία του και σε άλλους τομείς. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συμμετοχή κεφαλαίων του Κατάρ στη νέα τράπεζα που δημιουργείται από τη συγχώνευση της Alpha με την Eurobank.

Ανάμεσα στις επενδυτικές κινήσεις που προκάλεσαν αίσθηση στη Δύση, ανήκει η εξαγορά των καταστημάτων Χάροντς στην Αγγλία, η απόκτηση του 15% του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, του 7% της Barclays, η χρηματοδότηση του Al Jazeera, η διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2022 και το ενδιαφέρον για την αγορά του οίκου δημοπρατήσεων Κρίστις.

Ο κ. αλ-Θανί είναι έβδομος στον κατάλογο με τους πλουσιότερους γαλαζοαίματους του πλανήτη και ανήκει σε έναν οίκο που κυβερνά τη χώρα επί 150 συναπτά έτη. Φροντίζει να μην αναλώνεται σε πολλές εμφανίσεις μπροστά στις κάμερες, αλλά πρόσφατα μίλησε στους Financial Times για τη στρατηγική και την ιδεολογία του.

Ο εμίρης έχει στο μυαλό του το παράδειγμα των μαργαριταριών: Στο παρελθόν, το Κατάρ πλούτιζε από το εμπόριό τους, αλλά στη συνέχεια υπέφερε όταν οι Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν την παραγωγή τεχνητών μαργαριταριών. Το πάθημα αυτό έγινε μάθημα για τον αλ-Θανί, ο οποίος δεν θέλει να πάθει η χώρα του κάτι ανάλογο στους υδρογονάνθρακες, εξ ου και η έμφαση στη διαφοροποίηση της οικονομίας.

Στο εσωτερικό της χώρας, αντιμετωπίζει το κλασσικό δίλημμα όλων των ηγεμόνων της Μέσης Ανατολής, δηλαδή πώς να συνταιριάξει την ισλαμική παράδοση με τη δυτική επιρροή. Επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν και δεσμεύτηκε να προχωρήσει κάποια στιγμή σε εκλογές. Απομένει να δούμε κατά πόσο θα καταφέρει το Κατάρ να αποτελέσει παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής ή αν θα αντιμετωπίσει τα ίδια αδιέξοδα που οδήγησαν το Ντουμπάι στην κρίση.