Εν εξελίξει βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, όπως υποστηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στόχος είναι η πραγματοποίηση αμοιβαίων βημάτων από την πλευρά της Τουρκίας και της Κύπρου και να αρθούν ορισμένα αδιέξοδα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως υποστηρίζει σε χθεσινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα
Εν εξελίξει βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, όπως υποστηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στόχος είναι η πραγματοποίηση αμοιβαίων βημάτων από την πλευρά της Τουρκίας και της Κύπρου και να αρθούν ορισμένα αδιέξοδα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως υποστηρίζει σε χθεσινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τις διαπραγματεύσεις επιδιώκεται το μερικό άνοιγμα ενός ή περισσότερων τουρκικών λιμανιών για τα κυπριακά πλοία, καθώς και του αεροδρομίου Ερτζάν στα κατεχόμενα, ώστε να πραγματοποιούνται πτήσεις από μερικές χώρες της Ε.Ε. Ρόλο συντονιστή στις μυστικές επαφές φέρεται να έχει αναλάβει ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε.

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η η Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία να κάνει μια χειρονομία «καλής θέλησης», αλλά η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να προβεί σε μονομερές βήμα, γεγονός που οδήγησε τις συνομιλίες στην αναζήτηση αμοιβαίων βημάτων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξουν βήματα που θα δείχνουν ότι εφαρμόζεται ντε-φάκτο το Πρόσθετο Πρωτόκολλο Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Η Milliyet καταλήγει στην εκτίμηση ότι το άνοιγμα των λιμανιών ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ με το άνοιγμα του αεροδρομίου Ερτζάν δεν θα φανεί ότι η Τουρκία «υποχωρεί από την στάση της στο θέμα του απευθείας εμπορίου».