LNG: Παρά τα Σχέδια για Νέες Επενδύσεις, το Ποσοστό Χρησιμοποίησης τωνΤερματικών της ΕΕ Βρίσκεται Κάτω του 50%

LNG: Παρά τα Σχέδια για Νέες Επενδύσεις, το Ποσοστό Χρησιμοποίησης τωνΤερματικών της ΕΕ Βρίσκεται Κάτω του 50%
energia.gr
Δευ, 16 Σεπτεμβρίου 2024 - 15:18

Οι ευρωπαϊκές χώρες, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο και να επεκτείνουν την διαφοροποίηση των πηγών τους, αναμένεται να αυξήσουν την ικανότητα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα 324,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) έως το τέλος του έτους

Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και μόνο το ήμισυ της υπάρχουσας χωρητικότητας χρησιμοποιείται επί του παρόντος.

Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), που αποτελεί ένα διεθνές think tank με έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ, η συνολική ικανότητα επαναεριοποίησης 27 χωρών της ΕΕ, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να φθάσει τα 413,6 bcm το 2030. Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εστίασαν στις επενδύσεις LNG μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, αύξησαν την ικανότητα επαναεριοποίησης σε 277,8 bcm το 2022 και 312,9 bcm το 2023.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών πέρυσι, μειώθηκε κατά 5,4% ετησίως στα 232,1 bcm το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η κατανάλωση φυσικού αερίου ειδικά στην ΕΕ μειώθηκε κατά 3,2% την ίδια περίοδο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 36% και 13%, αντίστοιχα. Εντός της ΕΕ, η μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου σημειώθηκε στην Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Κροατία με 18%, 15% και 14% αντίστοιχα.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία μειώθηκε κατά 4% κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με πέρυσι.

Αντίθετα, ορισμένες χώρες παρουσίασαν αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η Φινλανδία αύξησε το επίπεδο κατανάλωσης κατά 37%, η Ελλάδα κατά 30%, η Λιθουανία κατά 27%, η Εσθονία κατά 25% και η Σουηδία κατά 24% την ίδια περίοδο. Η IEEFA εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση για φυσικό αέριο θα μειωθεί κατά 11,2% φέτος στα 148 bcm, «που σημαίνει ότι η ήπειρος πιθανότατα έχει ήδη ξεπεράσει τη μέγιστη κατανάλωση LNG». Μέχρι το 2030, η ζήτηση LNG αναμένεται να μειωθεί στα 93 bcm.

EE: Πτώση 41% για τις δαπάνες αγοράς LNG το α' εξάμηνο του 24

Η τελευταία έκθεση της IEEFA περιελάμβανε επίσης προβλέψεις σχετικά με τις επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς LNG.

«Οι εν λειτουργία τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG ενδέχεται ήδη να επηρεαστούν από αυτή τη μειωμένη κατανάλωση. Το μέσο ποσοστό χρήσης των τερματικών σταθμών της ΕΕ μειώθηκε από 62,8% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 47,2% το πρώτο εξάμηνο του 2024», ανέφερε η IEEFA.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το ποσοστό χρήσης τερματικών LNG στην Ελλάδα καταγράφηκε στο 23% και στην Ισπανία στο 27%.

Σύμφωνα με την IEEFA, οι μισοί τερματικοί σταθμοί LNG στην ΕΕ είχαν ποσοστό χρησιμοποίησης κάτω του 50% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να σχεδιάζουν να επενδύσουν σε νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG. Η IEEFA εκτιμά ότι μέχρι το 2030 αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα από 300 bcm αχρησιμοποίητης χωρητικότητας στην Ευρώπη.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι χώρες της ΕΕ προμηθεύονταν το 46% του LNG τους από τις ΗΠΑ, το 21% από τη Ρωσία, το 11% από το Κατάρ, το 10% από τη Νιγηρία και τη Νορβηγία, το 8% από την Αλγερία και το υπόλοιπο από άλλες χώρες. Σε αυτήν την περίοδο, το μερίδιο της Αλγερίας στις εισαγωγές LNG της Τουρκίας καταγράφηκε σε 45%, το μερίδιο των ΗΠΑ στο 42%, το μερίδιο της Ρωσίας στο 8% και το μερίδιο άλλων χωρών στο 6%.

Η IEEFA εκτιμά ότι οι δαπάνες των χωρών της ΕΕ για εισαγωγές LNG κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 μειώθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Για αγορά ποσοτήτων LNG, oι χώρες κατέβαλαν περίπου 10,5 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ, 3,5 δισ. ευρώ στη Ρωσία, 2,1 δισ. ευρώ στο Κατάρ, 2,1 δισ. ευρώ στην Αλγερία και 870 εκατ. ευρώ στη Νιγηρία. Ποσότητες LNG αγοράστηκαν, επίσης, από τη Νορβηγία, την Αίγυπτο και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Το ποσό που καταβλήθηκε για εισαγωγές LNG ήταν 116 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και 68,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.