Σε δυναμική αναβίωση του κινήματος κατά των πυρηνικών στη Γερμανία οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ για παράταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, όπως αποδεικνύεται και από τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών κατά της μεταφοράς και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων

Σε δυναμική αναβίωση του κινήματος κατά των πυρηνικών στη Γερμανία οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ για παράταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, όπως αποδεικνύεται και από τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών κατά της μεταφοράς και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος το Σαββατοκύριακο σε μια πρωτοφανούς μεγέθους διαμαρτυρία κατά της σιδηροδρομικής μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων, μέσω των επονομαζόμενων «καστόρων», η οποία για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

123 τόνοι
Το τρένο, που μετέφερε 123 τόνους πυρηνικών αποβλήτων γερμανικής προέλευσης που είχαν υποστεί ειδική επεξεργασία στη Γαλλία, κατάφερε τελικά χθες να φτάσει μετ’ εμποδίων στον προορισμό του, στο Ντάνενμπεργκ της βόρειας Γερμανίας, ύστερα από τρεις ημέρες και με καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ωρών. Είχαν προηγηθεί άγριες συμπλοκές των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις, που χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα προκειμένου να τους αναχαιτίσουν στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την πορεία του τρένου. Σημειώθηκαν εκατοντάδες τραυματισμοί αλλά και συλλήψεις διαδηλωτών.

Από το Ντάνενμπεργκ το ραδιενεργό φορτίο θα μεταφορτωνόταν σε φορτηγά για να διανύσε 20 χλμ. έως τον τελικό προορισμό για την αποθήκευσή του, στο Γκορλέμπεν της Νότιας Σαξονίας, διαδικασία που αναμενόταν να διαρκέσει έως αργά χθες βράδυ. Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και εκεί, προειδοποιώντας ότι «η νύχτα θα είναι μακρά».

Καταγγελία
Η Greenpeace κατήγγειλε ότι ο χώρος αποθήκευσης στο Γκορλέμπεν είναι ακατάλληλος για να δεχθεί πυρηνικά απόβλητα, καθώς και ότι σε όλο το μήκος της διαδρομής του τρένου τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν εξαιρετικά αυξημένα, με αποτέλεσμα η παραμονή σε κοντινές αποστάσεις για μια ώρα να ισοδυναμεί με τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση ακτινοβολίας για ένα έτος.

Σύνθημα
Το σύνθημα της δεκαετίας του 1970 «Πυρηνική ενέργεια; Όχι ευχαριστώ!» είναι και πάλι εξαιρετικά επίκαιρο στη Γερμανία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τη λειτουργία των 17 πυρηνικών εργοστασίων κατά 12 χρόνια.

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί εκ νέου μείζον πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία, όπου τα τελευταία τριάντα χρόνια το κίνημα κατά των πυρηνικών είναι εξαιρετικά δυναμικό. Στο πλαίσιο αυτό αποδίδεται και η «εκτίναξη» της δημοτικότητας των Πρασίνων σε επίπεδα ρεκόρ, αντίστοιχα αυτών των Σοσιαλδημοκρατών, στο 24%. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες αγγίζουν από κοινού το 48%, ξεπερνώντας κατά 14% τον κυβερνητικό συνασπισμό της κ. Μέρλεκ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Η διαμαρτυρία με το τρένο για τα πυρηνικά απόβλητα

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/11/2010)