Στο τελικό στάδιο διερεύνησης των βιώσιμων επιλογών βρίσκεται η κυβέρνηση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την τύχη της ΔΕΗ, δηλώνει στην «Ι» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης προσθέτει πως οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο οδηγούν σε επιτάχυνση των επενδύσεων, ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως οι μεγάλες επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα θα ενταχθούν στη διαδικασία fast track, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και επαναλαμβάνει πως θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για την επιλογή των επενδυτών.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, πιστεύετε ότι πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια πολιτική ή πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, και ποιες;
Η πολιτική μας στοχεύει και στη σωτηρία της χώρας αλλά και στη μεταρρύθμισή της. Οι πολίτες κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών και ακύρωσαν με την ψήφο τους κάθε σενάριο περιπέτειας και αποσταθεροποίησης. Θέλουν όμως να δουν πιο γρήγορα αποτελέσματα, μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη, δικαιότερη κατανομή των βαρών και ασφαλώς την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι είναι ένοχοι για την ηθική και οικονομική απαξίωση της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Είναι χρέος μας να κινηθούμε ταχύτερα, αποφασιστικότερα και αποτελεσματικότερα στις ιστορικές αλλαγές που είναι αναγκαίες. Θα το πράξουμε.
Μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη σωτηρίας της χώρας μόνο του. Μήπως ήρθε η ώρα των συνεργασιών;
Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι ποτέ μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν πρόσφεραν στον τόπο. Λειτούργησαν πάντα με τη λογική του ελάχιστου παρονομαστή. Εμείς, αντίθετα, θέλουμε το μέγιστο αριθμητή. Λειτουργούμε με πλήρη συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.
Σε ποιο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας είναι περισσότερο κοντά η κυβέρνηση: την ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες ή την ανταλλαγή ισχύος με μονάδες άλλων χωρών;
Το μέγα θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας ήδη έχει δρομολογηθεί. Να θυμίσω ότι η απόφαση για τη λεγόμενη 5η Ημέρα Αναφοράς ήδη έχει υπογραφεί και εντός ενός έτους οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι πλήρως απελευθερωμένες. Πρόσφατα τέθηκαν σε εφαρμογή όλοι οι κώδικες λειτουργίας για την απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου. Για το θέμα της λιγνιτικής ισχύος, όπου υπάρχει το αίτημα της μείωσης της θέσης της ΔΕΗ, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διερεύνησης των βιώσιμων επιλογών. Εξετάζονται τα υπέρ και τα κατά των ισοδύναμων λύσεων και σύντομα θα υπάρξει απόφαση. Το βέβαιο είναι ότι οποιοδήποτε από τα εναλλακτικά σχέδια επιλεγεί, θα έχει ως στόχο να απολαμβάνει ο καταναλωτής τις όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές και τις καλύτερες υπηρεσίες.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια. Πού το αποδίδετε και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Δεν έχετε απόλυτο δίκιο. Οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν από ιδιώτες ξεπερνούν τα 1.000 MW. Εντός του 2010 και του 2011 αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία μονάδες, οι οποίες κατασκευάστηκαν από ιδιώτες επενδυτές, συνολικής ισχύος 2.000 ΜW, αξίας περίπου 1,5 δισ., στις οποίες πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις της ΔΕΗ σε νέες, καθαρότερες μονάδες παραγωγής, καθώς και πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των δικτύων. Οι επενδύσεις στην ενέργεια πρέπει να υπηρετούν πραγματικές ανάγκες και να είναι και βιώσιμες οικονομικά. Από τη μελέτη για την επίτευξη των στόχων του 20-20-20, η ζήτηση μακροχρόνια θα ακολουθήσει οριακά αυξητική πορεία, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάγκη νέων πρόσθετων μονάδων, πέραν των ανανεώσιμων. Η ανάγκη εντοπίζεται στην αντικατάσταση των παλιών μικρής απόδοσης συμβατικών μονάδων και στη βελτίωση και ενίσχυση των δικτύων, δράσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί τόσο με κονδύλια του ΕΣΠΑ όσο και με ιδιωτικά. Για την καθυστέρηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ ήδη υπάρχει ένα νέο πολύ ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο, που θα τις επιταχύνει. Απόδειξη ο μεγάλος αριθμός νέων αιτήσεων.
Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τον πληθωρισμό αδειών σε φωτοβολταϊκά και αιολικά, με δεδομένο ότι η ύφεση οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης;
Η αξιοποίηση των ΑΠΕ είναι δέσμευση της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να εγκατασταθούν πάνω από 10.000 MW νέες μονάδες ΑΠΕ μέχρι το 2020. Υπάρχει πράγματι μεγάλος αριθμός αιτήσεων, αλλά είναι αναμενόμενο ότι ένα ποσοστό από αυτές δεν θα προχωρήσει για διάφορους λόγους. Προσπαθούμε να βάλουμε δικλίδες ασφαλείας μέσω του θεσμικού πλαισίου, ώστε να προχωρήσουν μόνο οι υγιείς μικρές και μεγάλες επενδύσεις και όχι οι ευκαιριακές. Θυμίζω πάντως ότι η επανεξέταση της προόδου, ανά διετία, είναι βασικό στοιχείο της σχετικής νομοθεσίας.
Τι θα κάνετε με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα; Θα υπάρξουν αδειοδοτήσεις ή το σχέδιο προς όφελος του τουρισμού ναυαγεί οριστικά;
Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μπορούν να προσφέρουν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στον τουρισμό, εάν αναπτυχθούν σωστά. Έχουν προκαταρκτικά επιλεγεί και δημοσιοποιηθεί οι θαλάσσιες περιοχές στις οποίες ήδη εκπονείται στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2011, ώστε στη συνέχεια να προβούμε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή των εταιρειών που θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον..
Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μπορούν να υπαχθούν στο fast track
Στις ΑΠΕ έχουν εγκριθεί σημαντικές επενδύσεις (π.χ. στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη), αλλά είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν. Γιατί καθυστερούν; Υπάρχει σκέψη για fast track και στην ενέργεια;
Οι μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ στο Βόρειο Αιγαίο δεν καθυστερούν. Άδειες παραγωγής εκδόθηκαν το καλοκαίρι για μια μεγάλη επένδυση, μια άλλη μεγάλη επένδυση προχωράει κανονικά στη δεύτερη φάση αδειοδότησης και στην προμήθεια μηχανών και υλικών. Βέβαια όλες οι μεγάλες επενδύσεις αιολικών πάρκων (π.χ. Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Κυκλάδες κ.ά.), θα πρέπει να ολοκληρώσουν και την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση για να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Πάντως, είναι σίγουρο ότι και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις της διαδικασίας fast track.
(από την εφημερίδα "Ισοτιμία", 13/11/2010)