Μέσω της Αλγερίας η Gazprom θα μπορέσει να διεισδύσει στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου ακόμα δεν έχει παρουσία. «Η Αλγερία είναι υψίστης σημασίας για εμάς» δήλωσε στο Bloomberg και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο ο επικεφαλής του τομέα έρευνας και παραγωγής της Gazprom ΕΡ International BV, Μπόρις Ιβάνοφ, προσθέτοντας ότι «στο κοίτασμα RSH2 στην Αλγερία παράγονται 2,7 εκατ. κυβικά πόδια ή 75.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα»
Μέσω της Αλγερίας η Gazprom θα μπορέσει να διεισδύσει στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου ακόμα δεν έχει παρουσία.

«Η Αλγερία είναι υψίστης σημασίας για εμάς» δήλωσε στο Bloomberg και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο ο επικεφαλής του τομέα έρευνας και παραγωγής της Gazprom ΕΡ International BV, Μπόρις Ιβάνοφ, προσθέτοντας ότι «στο κοίτασμα RSH2 στην Αλγερία παράγονται 2,7 εκατ. κυβικά πόδια ή 75.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα».

Η Gazprom, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σκοπεύει μέσα στον επόμενο χρόνο να προχωρήσει σε εξορύξεις σε 18 διαφορετικά σημεία στον κόσμο, κυρίως στην Αφρική.

Πρωταρχικός στόχος είναι η εκμετάλλευση ενός ακόμη κοιτάσματος στην Αλγερία και η «έναρξη εκστρατείας εξορύξεων στη Λιβύη στις αρχές του 2011», σύμφωνα με τον Ιβάνοφ.

Εξαγορά στη Νιγηρία 

Παράλληλα, η Gazprom εξετάζει και αξιολογεί πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Νιγηρία, ενώ σκοπεύει να εξαγοράσει πετρελαιοπηγές που εκμεταλλεύεται η Shell Plc. στην Αφρική.

Η Gazprom, η οποία δεν μπορεί να αγοράσει απευθείας τα περιουσιακά στοιχεία τής Shell, διεξήγαγε συνομιλίες για την εξαγορά μέσω της νιγηριανής κρατικής εταιρείας Equinox.

Παράλληλα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνεργασία του με τη Ναμίμπια με επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων εντός 12 μηνών για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Κούντου στα ανοιχτά των ακτών της χώρας.

Ταυτόχρονα μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, Ιγκόρ Σετσίν, στη συνάντηση που είχαν με τον επίτροπο για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γάνθερ Ετινγκερ, υπογράμμισαν τη σημασία των αγωγών North Stream και South Stream για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, συνιστώντας στον επίτροπο να αναγνωρίσει τους δύο αυτούς αγωγούς ως στρατηγικής σημασίας έργα για την Ε.Ε.

Βόρειο και νότιο ρεύμα

* Η κατασκευή του αγωγού North Stream, ο οποίος θα μεταφέρει έως και 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη, προχωρά με σταθερούς ρυθμούς. Δύο παράλληλοι αγωγοί, μήκους 1.224 χιλιομέτρων, θα συνδέουν το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ με το γερμανικό λιμάνι Γκράιφσβαλντ, περνώντας από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

* Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του αγωγού South Stream, μήκους 3.600 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και στη συνέχεια προς την Ιταλία και την Αυστρία, βρίσκονται σε εξέλιξη με τις κυβερνήσεις των χωρών των Βαλκανίων (Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας).

Η παρουσία και η διείσδυση της Gazprom επεκτείνεται σε 3 ηπείρους (σε τουλάχιστον 35 χώρες) με τουλάχιστον 111 θυγατρικές εταιρείες ή τοπικές εταιρείες (συνεργάζεται με 99), στις οποίες έχει σημαντική μετοχική συμμετοχή.



(από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 13/11/2010)