Μαγνητική παγίδα αντι-ύλης κατάφεραν να φτιάξουν και να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα ALPHA που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στα γαλλο-ελβετικά σύνορα παγιδεύοντας 38 άτομα αντι-υδρογόνου για περίπου 170 χιλιοστά του δευτερολέπτου το καθένα. Eνα άτομο αντι-υδρογόνου αποτελείται από αρνητικά φορτισμένο αντι-πρωτόνιο και ένα θετικά φορτισμένο ποζιτρόνιο, που είναι το αντίστοιχο του ηλεκτρονίου όταν μιλάμε για αντι-ύλη.

Μαγνητική παγίδα αντι-ύλης κατάφεραν να φτιάξουν και να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα ALPHA που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στα γαλλο-ελβετικά σύνορα παγιδεύοντας 38 άτομα αντι-υδρογόνου για περίπου 170 χιλιοστά του δευτερολέπτου το καθ ένα . Eνα άτομο αντι-υδρογόνου αποτελείται από αρνητικά φορτισμένο αντι-πρωτόνιο και ένα θετικά φορτισμένο ποζιτρόνιο, που είναι το αντίστοιχο του ηλεκτρονίου όταν μιλάμε για αντι-ύλη.

Τα δεδομένα που κατάφεραν να αποσπάσουν από αυτήν την παρατήρηση οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα, ελπίζουν ότι, συγκρινόμενα με τις γνώσεις που έχουμε για την ύλη, θα βοηθήσουν να επιρρωθούν όλες οι βασικές συμμετρίες που βρίσκονται στην καρδιά του Καθιερωμένου Μοντέλου της Σωματιδιακής Φυσικής. Συγκεκριμένα ελπίζουν να επιβεβαιώσουν πως η ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση είναι ίδια στα σωματίδια της αντι-ύλης με αυτά της ύλης.

Αντι-ύλη
Η επιτυχία αυτή, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, θεωρείται μεγάλης σημασίας ακριβώς επειδή οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να απομονώσουν σωματίδια αντι-ύλης, ένα χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι μόλις έρθουν σε επαφή με σωματίδια της ύλης αλληλοεξουδετερώνονται παράγοντας απλά ενέργεια.

Oπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το πείραμα ALPHA, Τζέφρι Χάνγκστ, «είμαστε εκστασιασμένοι! Αυτή είναι η δικαίωση δουλειάς πέντε χρόνων». Οπως μάλιστα συμπλήρωσε: «Για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει, η φύση απέκλεισε την αντι-ύλη. Αυτό μας κάνει να θέλουμε να προσπαθήσουμε περισσότερο για να βρούμε αν αυτή κρύβει κάποιο μυστικό».

(από www.ethnos.gr, 19/11/2010)