Σημαντικές Παρεμβάσεις από τους Πρωταγωνιστές του Ελληνικού Ενεργειακού Τομέα κατά την Πρώτη Ημέρα του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2010»

Σημαντικές Παρεμβάσεις από τους Πρωταγωνιστές του Ελληνικού Ενεργειακού Τομέα κατά την Πρώτη Ημέρα του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2010»
Energia.gr
Δευ, 22 Νοεμβρίου 2010 - 19:05
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, 22 Νοεμβρίου, η πρώτη μέρα των εργασιών του 15ου συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που οργανώνει το ΙΕΝΕ στο πλαίσιο της 4ης Εβδομάδας Ενέργειας με πάνω από 300 συμμετέχοντες και ομιλίες από κεντρικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού ενεργειακού χώρου. Στη βαρυσήμαντη ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ιωάννης Κωστόπουλος τόνισε την ανάγκη να διαδραματίσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια πρωταγωνιστικό ρόλο κυρίως στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, στην οποία προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης πετρελαιοειδών, καθώς και μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, 22 Νοεμβρίου, η πρώτη μέρα των εργασιών του 15ου συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που οργανώνει το ΙΕΝΕ στο πλαίσιο της 4ης Εβδομάδας Ενέργειας με πάνω από 300 συμμετέχοντες και ομιλίες από κεντρικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού ενεργειακού χώρου.

Στη βαρυσήμαντη ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ιωάννης Κωστόπουλος τόνισε την ανάγκη να διαδραματίσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια πρωταγωνιστικό ρόλο κυρίως στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, στην οποία προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης πετρελαιοειδών, καθώς και μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο τα μικρά διυλιστήρια είναι αυτά που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να επιβιώσουν τελικά, μεσοπρόθεσμα, στον διεθνή ανταγωνισμό, ενώ θα βγουν ενδυναμωμένα αυτά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα μετατροπής και διύλισης του αργού σε πολλά είδη πετρελαιοειδών. Ήδη δεν είναι λίγα τα διυλιστήρια εκείνα που οδηγούνται σε κλείσιμο ή μετατρέπονται σε αποθηκευτικούς χώρους. Τα ΕΛΠΕ είναι αναπροσαρμόζουν συνεχώς τη στρατηγική τους, γνωρίζοντας ότι ο περιφερειακός ανταγωνισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, όχι μόνον από τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, αλλά και από αυτά άλλων περιοχών, όπως η Ινδία ή οι αραβικές χώρες.

Επίσης, τα ΕΛΠΕ δίνουν μεγάλη σημασία και επενδύουν ουσιαστικά σε τεχνολογικές καινοτομίες βελτίωσης στην απόδοση και πιο σύγχρονες μεθόδους διύλισης. Στοίχημα, επίσης, αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη και τα περιβαλλοντικά έργα (όπως η μείωση υγρών αποβλήτων και θείου). Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ΕΛΠΕ είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα αφού το ποσό το οποίο έχει δεσμεύσει για την περίοδο 2008-2012 ανέρχεται σε 2,2 δις ευρώ, με την παράλληλη δημιουργία αρκετών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Μεγάλες ανακατατάξεις στην διεθνή αγορά αερίου επεσήμανε στην δική του ομιλία ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης. Η υπερπροσφορά που δημιουργήθηκε από την μεγάλη παραγωγή και εκμετάλλευση shale gas στις ΗΠΑ, οι οποίες από μεγάλος καταναλωτής αναδείχθηκε σε μεγάλο εξαγωγέα, προκάλεσε ραγδαία πτώση των τιμών του LNG και πλεόνασμα στη διεθνή αγορά. Από την άλλη οι τιμολογιακές διαφορές μεταξύ μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων συμβολαίων ενίοτε δημιουργούν διάφορα θέματα και προβληματισμούς όχι μόνον στις διεθνείς αγορές αλλά και στην ελληνική, καθώς δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της ελληνικής αγοράς, η Ρωσία και η Αλγερία προσπαθούν να κρατήσουν τους όρους των μακροπρόθεσμων τιμολογήσεων.

Αναφορικά με την ελληνική αγορά φυσικού αερίου ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι έχουν γίνει καθοριστικά βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς, καθώς κατά το 2010, το 12% του εισαγόμενου φυσικού αερίου εισήχθη στην Ελλάδα από ιδιωτικές εταιρείες. Βέβαια το ρυθμιστικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς πρέπει να συμπληρωθεί και να βελτιωθεί. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης φυσικού αερίου τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και για τα επόμενα δέκα χρόνια, ως το 2020 πρόκειται να καταναλωθεί από τον τομέα του ηλεκτρισμού και λιγότερο από την βιομηχανία και τους οικιακούς καταναλωτές. Άλλωστε μέχρι το 2020 δεν προβλέπεται αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα άνω των 7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα ανταγωνιστικά έργα όπως ο Nabucco, IGI και TAP ενώ επισήμανε ότι σε τρεις μήνες η κοινοπραξία του Shah Deniz 2 θα αποφασίσει που θα προμηθεύσει τελικά τις ποσότητες αερίου. Πάντως η ΔΕΠΑ με τους σχεδιαζόμενους interconnectors Ελλάδα – Βουλγαρία, Ελλάδα – Αλβανία και Ελλάδα - F.Y.R.O.M. καθώς και τα άλλα μεγάλα σχεδιαζόμενα έργα, προσδοκά να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και να βοηθήσει την Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΑΠΕ , κος Γιώργος Περιστέρης, επεσήμανε ότι στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) η κρατική μηχανή έχει καθυστερήσει πολύ. Από την μία, οι επενδυτές των ΑΠΕ πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να προσαρμοστούν στις νέες συγκυρίες ενώ από την άλλη οι κρατικοί μηχανισμοί πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ο κος Περιστέρης φάνηκε θετικός αναφορικά με την διαδικασία του fast truck ως γενικά σωστό μέτρο, ωστόσο τόνισε επίσης, ότι δεν θα πρέπει να προτιμούνται μόνο ξένες εταιρίες αλλά παράλληλα να δίδονται ίσες ευκαιρίες και σε ελληνικές εταιρίες, οι οποίες δυστυχώς αναγκάζονται να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό. Ο στόχος 20-20-20 είναι πολύ σημαντικός για την εθνική στρατηγική αλλά η πολιτεία θα πρέπει να έχει τα εργαλεία εκείνα τα οποία χρειάζονται για γρήγορη και άμεση αδειοδότηση μεγάλων αλλά και μικρών ενεργειακών επενδύσεων. Τέλος, ο κος Περιστέρης δίνοντας μία αισιόδοξη νότα στις εκτιμήσεις του σχετικά με το ενεργειακό μέλλον, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί και έχει τις δυνατότητες, κυρίως μέσω της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ, να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.