«Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010» του ΙΕΝΕ: Χαρακτηριστικά Απούσα η Ελλάδα από τις Έρευνες Πετρελαίου

«Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010» του ΙΕΝΕ: Χαρακτηριστικά Απούσα η Ελλάδα από τις Έρευνες Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 23 Νοεμβρίου 2010 - 14:04
Στην πρόοδο της διασύνδεσης των δικτύων της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης αναφέρθηκε ο κ. Simon Uzunov, επικεφαλής του Τομέα Ηλεκτρισμού του Energy Community Secretariat. Το στέλεχος του ευρωπαϊκού οργανισμού που στόχο έχει την επέκταση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη αναφέρθηκε στην κρίσιμη σημασία της εξέλιξης αυτής για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρισμού της περιοχής, μιλώντας στην 4η Συνεδρία του “Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010” του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα

Στην πρόοδο της διασύνδεσης των δικτύων της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης αναφέρθηκε ο κ. Simon Uzunov, επικεφαλής του Τομέα Ηλεκτρισμού του Energy Community Secretariat. Το στέλεχος του ευρωπαϊκού οργανισμού που στόχο έχει την επέκταση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη αναφέρθηκε στην κρίσιμη σημασία της εξέλιξης αυτής για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρισμού της περιοχής, μιλώντας στην 4η Συνεδρία του “Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010” του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στη Συνεδρία αυτή, που ήταν αφιερωμένη στην περιφερειακή διάσταση της ενεργειακής αγοράς, ο κ. Uzunov παρατήρησε, ωστόσο, ότι η ΝΑ Ευρώπη υστερεί ακόμη σημαντικά σε αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρισμού. Δήλωσε, όμως, αισιόδοξος, καθώς η πρόοδος των επενδύσεων στον τομέα αυτόν θα επιταχυνθεί σημαντικά από την ανάπτυξη στις διασυνδέσεις των δικτύων ηλεκρισμού.

Ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίου, στην δική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε εκτενώς στις έρευνες περελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κοίτασμα Tamar νοτίως της Κύπρου, καθώς και στις εκτιμήσεις για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια, επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για την απροθυμία της να προχωρήσει σε έρευνες πετρελαίου και στους σχετικούς διαγωνισμούς. Μάλιστα, παρουσίασε και χάρτη της Μεσογείου, όπου ήταν χαρακτηριστικά εμφανής η απουσία κοιτασμάτων από τον ελληνικό χώρο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, καθώς στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει καθόλου οι σχετικές έρευνες.

Την απουσία ερευνών στην Ελλάδα υπογράμμισε και στην δική του ομιλία ο κ. Ηλίας Κονοφάγος, Αντιπρόεδρος της Flow SA (Τμήμα Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων), ενώ αναφερόμενος στα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου, επισήμανε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών φορέων, ότι μεγάλο μέρος αυτών πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, ΝΑ της Κρήτης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής, μιλώντας στην ίδια Συνεδρία, τόνισε την σημασία των μικρών διασυνοριακών αγωγών φυσικού αερίου (interconnectors), και ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενεργειακή ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι μικροί διασυνοριακοί αγωγοί είναι προτιμότεροι σε σχέση με τους μεγάλους αγωγούς.

Τέλος, στην συζήτηση Στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησε, επισημάνθηκε ο κίνδυνος η απουσία ερευνών στον τομέα των υδρογονανθράκων στην χώρα μας να οδηγήσει σε δραστική μείωση των έμπειρων στελεχών του κλάδου.