Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσουν τρεις νέες υποδομές έρευνας για την ενέργεια. Στα πλαίσια αυτά, ένα κέντρο έρευνας για την αιολική ενέργεια θα υλοποιηθεί στη Δανία, μια ηλιακή-θερμική εγκατάσταση στην Ισπανία και ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στο Βέλγιο. Η συνολική επένδυση αγγίζει το 1,2 δις ευρώ και αποτελεί μέρος του οδικού χάρτη της Ε.Ε. για την έρευνα (ESFRI).

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσουν τρεις νέες υποδομές έρευνας για την ενέργεια. Στα πλαίσια αυτά, ένα κέντρο έρευνας για την αιολική ενέργεια θα υλοποιηθεί στη Δανία, μια ηλιακή-θερμική εγκατάσταση στην Ισπανία και ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στο Βέλγιο. Η συνολική επένδυση αγγίζει το 1,2 δις ευρώ και αποτελεί μέρος του οδικού χάρτη της Ε.Ε. για την έρευνα ( ESFRI).

 

Η Επίτροπος για την Έρευνα, Μερ Γκεοχεγκάν-Κουίν τόνισε πως «οι εγκαταστάσεις αυτές θα επιτρέψουν την καινοτόμο έρευνα και την καινοτομία και εν τέλει θα βοηθήσουν στην ενεργειακή εξασφάλιση της Ευρώπης. Χρειάζεται να φέρουμε μαζί την έρευνα, την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την εμπορική εκμετάλλευση και αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».

 

Ο οδικός χάρτης έχει εντοπίσει 50 νέες ερευνητικές υποδομές ώστε να παραμείνει η Ε.Ε. στην κορυφή της έρευνας για τα επόμενα 10-20 χρόνια. Το συνολικό τους κόστος υπολογίζεται σε 20 δις ευρώ και το λειτουργικό κόστος σε 2 δις ετησίως.


Στη Δανία, το πρόγραμμα WindScanner θα παρέχει λεπτομερείς χάρτες με τις συνθήκες του ανέμου που επικρατούν στην περιοχή ενός αιολικού πάρκου, καλύπτοντας αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μονάδα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από το 2013 με κόστος μεταξύ 45 και 60 εκατ. ευρώ.

Το ηλιακό κέντρο EU- SOLARIS στην Αλμερία της Ισπανίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τα ηλιακά-θερμικά και έχει κόστος 80 εκατ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία αντίστοιχων ερευνητικών κέντρων στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Τουρκία και την Ιταλία.

Τέλος, στο Βέλγιο θα φιλοξενηθεί ο αντιδραστήρας MYRRHA, ο οποίος αποσκοπεί να μειώσει την ποσότητα των πυρηνικών αποβλήτων. Ο σχεδιασμός του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014 και θα έχει κόστος 960 εκατ. ευρώ.