Πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι σκαρφάλωσε χθες η τιμή του αργού, εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ενισχύσει τη ζήτηση για ενέργεια. Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι το 2011 θα σηματοδοτηθεί από τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα μέσης ετήσιας τιμής στην ιστορία. Η τιμή του αμερικανικού αργού στα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 92,30 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα κάτω από τα 92 δολάρια

Πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι σκαρφάλωσε χθες η τιμή του αργού, εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ενισχύσει τη ζήτηση για ενέργεια. Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι το 2011 θα σηματοδοτηθεί από τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα μέσης ετήσιας τιμής στην ιστορία.

Η τιμή του αμερικανικού αργού στα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 92,30 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, για να υποχωρήσει λίγο αργότερα κάτω από τα 92 δολάρια.

Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού τύπου Brent άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 96,07 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2008.

Το ευνοϊκό περιβάλλον για μια σημαντική αύξηση των τιμών του αργού διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν τα εμπορεύματα, στο σύνολό τους, τέθηκαν σε τροχιά παρατεταμένης ανόδου. Η άνοδος αυτή συνεχίστηκε τους τελευταίους μήνες του 2010, λόγω προσδοκιών για ποσοτική χαλάρωση εκ μέρους της Fed και λόγω της εξασθένησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου.

Μερίδα αναλυτών, όπως ο Ολιβιέ Ζακόμπ της Petromatrix, συμφωνούν ότι ο καλπασμός των τιμών οφείλεται καθαρά σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις επενδυτών. «Στη βάση των θεμελιωδών δεδομένων της αγοράς, δεν βγαίνει νόημα», λέει ο Ζακόμπ.

Οι διαπραγματευτές επιμένουν, ωστόσο, ότι υπάρχει κεκτημένη ταχύτητα για να κινηθούν υψηλότερα οι τιμές, καθώς καινούρια κεφάλαια αναμένεται να κάνουν την είσοδό τους στην αγορά με την αρχή της νέας χρονιάς και ότι, βραχυπρόθεσμα, δεν έχουν άλλες επιλογές από το να ακολουθήσουν αυτή την τάση.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο το 2011 θα είναι σχεδόν διπλάσιος του ρυθμού αύξησης της προσφοράς. Αναμένει αύξηση 1,7% της φετινής ζήτησης - θα αγγίξει τα 87,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - και αύξηση 0,9% της παραγωγής.

Η Sanford Bernstein & Co. - της οποίας η πρόγνωση για φέτος απείχε μόλις 1% από τα 79,60 δολάρια στα οποία διαμορφώθηκε η μέση τιμή του βαρελιού πετρελαίου το 2010 - εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι φέτος. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της Natixis Bleichroeder Inc. κάνουν λόγω για μέση φετινή τιμή στα 100 δολάρια, 26% πάνω από τη μέση τιμή του 2010.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Bloomberg σε 34 αναλυτές, η μέση τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης θα διαμορφωθεί το 2011 στα 87 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα τα οποία θα είναι τα υψηλότερα μετά το ιστορικό ρεκόρ των 99,75 δολαρίων το βαρέλι που σημειώθηκε το 2008 και 40% πάνω σε σχέση με τη μέση τιμή των 62,09 δολαρίων το βαρέλι το 2009.

«Προσυπογράφουμε την άποψη που θέλει τον ΟΠΕΚ να είναι η κεντρική τράπεζα του πετρελαίου», λέει ο Τζέισον Σένκερ, πρόεδρος της Prestige Economics LLC, ενός από τους πέντε πλέον ακριβείς στις προγνώσεις για το 2010 οίκους. «Αν η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη και με πιο βραδείς ρυθμούς, ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη να αυξήσει ο ΟΠΕΚ τις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή του», κατέληξε ο Τζέισον Σένκερ, ο οποίος αναμένει μέση τιμή στα 93 δολάρια το βαρέλι, φέτος.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου ότι δεν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2011 συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του, σε μια ένδειξη ότι ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να κινηθούν ανοδικά, σύμφωνα με τον Λόρενς Ίγκλς, επικεφαλής της έρευνας για θέματα πετρελαίου στην JP Morgan Chase & Co.

Ο Ίγκλς αναμένει για φέτος μια μέση τιμή στα 93 δολάρια το βαρέλι, ενώ η σχετική εκτίμησή του για το 2010 έκανε λόγο για 78,25 δολάρια. «Ο ΟΠΕΚ μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή, να φέρει νέες ποσότητες αργού και να πιέσει την αγορά προς τα κάτω. Δεν νομίζουμε ότι θα το κάνουν», είπε ο επικεφαλής της έρευνας για θέματα πετρελαίου στην JP Morgan Chase & Co.