Σε μία προσπάθεια να αναστρέψει την εντύπωση ότι εγκαταλείπει τις φιλόδοξες εξαγγελίες του πρώτου έτους της θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, φαίνεται έτοιμος να περικόψει επιδοτήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να ενισχύσει την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, δίνοντας φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για σχετικές εργασίες στις εγκαταστάσεις τους

Σε μία προσπάθεια να αναστρέψει την εντύπωση ότι εγκαταλείπει τις φιλόδοξες εξαγγελίες του πρώτου έτους της θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, φαίνεται έτοιμος να περικόψει επιδοτήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να ενισχύσει την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, δίνοντας φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για σχετικές εργασίες στις εγκαταστάσεις τους.

 

Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της «πράσινης οικονομίας» και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει ως στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων κατά 20% ως το 2020. Κύκλοι του Λευκού Οίκου, αν και δεν σχολίασαν το κόστος της παράτασης των σχετικών φοροαπαλλαγών, τονίζουν την δέσμευση Ομπάμα να προχωρήσει στην κατάργηση των επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία φυσικού αερίου κα πετρελαίου. «Το κόστος θα εμφανιστεί ως μέρος του προϋπολογισμού, ο οποίος σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου.

 

Εταιρείες όπως η United Technologies, η Honeywell και η Emerson Electric, οι οποίες κατασκευάζουν ενεργειακώς αποδοτικά δομικά υλικά και προϊόντα, όπως θερμοστάτες, συσκευές κλιματισμού και ανελκυστήρες υψηλής απόδοσης, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα κίνητρα αυτά.

 

Μέσω αυτών, θα μπορούσε να δοθεί το απαραίτητο δέλεαρ σε ιδιοκτήτες ακινήτων και εταιρείες real estate για να προβούν σε εργασίες μετασκευής στα ακίνητά τους. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιη η αντίδραση εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων στην πρωτοβουλία αυτή, δεδομένης της δέσμευσής τους να αναιρέσουν τις βασικές επιλογές της περιβαλλοντικής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα. Άλλωστε, οι σχετικές προτάσεις είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις μία εβδομάδα μετά την Ομιλία Ομπάμα για την Κατάσταση της Ένωσης, όπου τόνισε την πρόθεσή του να θέσει τέρμα σε εξειδικευμένες απαλλαγές εταιρειών. Τα νέα μέτρα στην εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσαν, συνεπώς, να ερμηνευθούν από τους Ρεπουμπλικανούς ως μία απαράδεκτη εύνοια προς συγκεκριμένες εταιρείες του χώρου της «πράσινης οικονομίας», οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά σε κύκλους της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα.

 

Οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές ανάγονται στην νομοθεσία που πέρασε ο πρόεδρος Μπους ο νεώτερος το 2005, η οποία προέβλεπε επιστροφές φόρου για κτήρια με εξοικονόμηση ενέργειας σε κόστος που αφορά κεντρική θέρμανση, ψύξη και εσωτερικό φωτισμό.

 

Από τον Λευκό Οίκο σήμερα αφήνεται να διαρρεύσει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Ομπάμα θα είναι ακόμη πιο γενναιόδωρα, καθώς οι ισχύουσες απαλλαγές θα μετατραπούν σε κονδύλια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως επιβράβευση σε εταιρείες που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στην εξοικονόμηση ενέργειας. Τα κονδύλια αναμένεται να είναι τόσο ελκυστικά ώστε οι δικαιούχοι τους αναμένεται να είναι δεκαπλάσιοι σε σχέση με τους αποδέκτες των σημερινών απαλλαγών.

 

Όπως αναφέρει ο Bracken Hendricks, του Center for American Progress, τα δομικά υλικά και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε μετασκευές με στόχο την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων έχουν κατά 90% εγχώρια προέλευση.

 

Στα σχέδια του προέδρου Ομπάμα, τέλος, βρίσκεται και η παρότρυνση σε στελέχη επιχειρήσεων να καταστήσουν τις εταιρείες τους πιο ενεργά αποδοτικές, με αντάλλαγμα τη «δημόσια αναγνώριση» εκ μέρους του Λευκού Οίκου, καθώς και τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση των ενεργειακών τους επιδόσεων.