Σαφές προβάδισμα στη στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης ως προς τα σχέδια των νέων αγωγών φυσικού αερίου έχει ο ITGI, ο οποίος έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ιταλία. Το συγκεκριμένο στίγμα έδωσε με δηλώσεις του στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο κ.Stefano Saglia, αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός της κυβέρνησης της γείτονος χώρας, ο οποίος και προσέθεσε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση των Ιταλών για τον South Stream.

Σαφές προβάδισμα στη στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης ως προς τα σχέδια των νέων αγωγών φυσικού αερίου έχει ο ITGI, ο οποίος έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ιταλία. Το συγκεκριμένο στίγμα έδωσε με δηλώσεις του στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Stefano Saglia, αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός της κυβέρνησης της γείτονος χώρας, ο οποίος και προσέθεσε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση των Ιταλών για τον South Stream.

Ως έργο άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να υλοποιηθεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού χαρακτηρίζει τον αγωγό ITGI ο Ιταλός Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, κ. Stefano Saglia

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Saglia διευκρίνισε ότι η ιταλική Κυβέρνηση «δεν άλλαξε ιδέα» σε ότι αφορά την υποστήριξή της στον South Stream, αλλά προτιμά να στηρίξει εντονότερα έργα του Νοτίου Διαδρόμου. «Ο ITGI είναι το έργο που διαθέτει τις πλέον άμεσες δυνατότητες υλοποίησης διότι αξιοποιεί ήδη υπάρχουσες υποδομές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Saglia.

«Επιπλέον – δήλωσε ο ιταλός Υφυπουργός – ο ITGI έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ.μ. αερίου έναντι των 16 δισ. κ.μ. που δύναται να προμηθεύσει συνολικά το Αζερμπαϊτζάν, εκ των οποίων 6 δισ. είναι ήδη κρατημένα από την Τουρκία. Τόσο ο South Stream όσο και ο Nabucco σχεδιάζονται να έχουν χωρητικότητα 30 δισ. κ.μ. αερίου το οποίο μπορεί να προέλθει μόνο από το Αζερμπαϊτζάν ή το Τουρκμενιστάν. Προς το παρόν, ας κατασκευάσουμε τον ITGI και μετά βλέπουμε εάν ενδεχομένως μπορεί να συμπληρωθεί με τον South Stream ή με τον Nabucco. Δεν αλλάξαμε ιδέα αλλά ο ITGI είναι σήμερα περισσότερο υλοποιήσιμος».

Ο Ιταλός Υφυπουργός ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν πρότεινε πρόσφατα στην ιταλική Κυβέρνηση τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για το φυσικό αέριο, σε μία εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης Συνόδου Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλες, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν ζητήματα προώθησης των αγωγών του Νοτίου Διαδρόμου.

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Επίτροπου Ενέργειας, Γκύντερ Έττινγκερ (Guenther Oettinger) και της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, ο Επίτροπος ενθάρρυνε τη γρήγορη υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου με στόχο να παρέχει μεσοπρόθεσμα στην Ευρώπη, 40 BCM (Δισεκατομμύρια Κυβικά Μέτρα – ΔΚΜ) φυσικού αερίου από περιοχές της Κασπίας Θάλασσας και του Ιράκ.

 

Ο Επίτροπος Έττινγκερ κάλεσε, χαρακτηριστικά, σε διαρκή συνεργασία τα κράτη-μέλη και τις εταιρίες να αρχίσουν τόσο την πρώτη φάση του Νοτίου Διαδρόμου υπό το πρίσμα μιας πανευρωπαϊκής προοπτικής, όσο και να βελτιστοποιήσουν την περαιτέρω επέκτασή του.

 

Είναι σαφές πλέον ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμάται ότι ο ITGI θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στοιχείο-κλειδί του Νοτίου Διαδρόμου, συνδέοντας την Ελλάδα και την Ιταλία και συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ιταλίας όσο και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.