Ο Καντάφι Απειλεί να Χρησιμοποιήση ως Πολιτικό Όπλο το Πετρέλαιο

Ο Καντάφι Απειλεί να Χρησιμοποιήση ως Πολιτικό Όπλο το Πετρέλαιο
από την εφημερίδα Εστία
Παρ, 4 Μαρτίου 2011 - 16:09
Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζει να βομβαρδίζη πόλεις και απειλεί ότι θα χρησιμοποιήση το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, ενώ ο υιός του Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι «εντός δύο ημερών, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη».

Τρίπολις .- Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζει να βομβαρδίζη πόλεις και απειλεί ότι θα χρησιμοποιήση το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, ενώ ο υιός του Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι «εντός δύο ημερών, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη». Την ώρα που οι νεκροί της εξεγέρσεως υπολογίζονται σε 6.000 και χιλιάδες Λίβυοι συνωστίζονται στα σύνορα υπό απάνθρωπες συνθήκες, για να εγκαταλείψουν την χώρα, ο υιός Καντάφι απέρριψε τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος και είπε ότι η αστυνομία «πανικοβλήθηκε» όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, που «περιορίσθηκαν» στην Βεγγάζη και «πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές».

Ωστόσο το καθεστώς βρίσκεται πλέον σε κλοιό. Χθες οι δυνάμεις του Καντάφι επεχείρησαν αντεπίθεση για την ανακατάληψη πόλεων στα ανατολικά, όπως της Ατζαμπίγια. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια έκανε λόγο για «τυφλό βομβαρδισμό της πόλεως Μπρέγκα, τμήματα της οποίας έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους, αλλά αργότερα οι αντικαθεστωτικοί, την ανακατέλαβαν. Η αντιπολίτευσις ανησυχεί και εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήση ξένη βοήθεια, δηλαδή αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων. Μάχες δίδονται και στην Τρίπολη.

Οι ΗΠΑ και η Βρεταννία δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο αναλήψεως στρατιωτικής δράσεως και η Ουάσιγκτων, όπως και ο Καναδάς έστειλαν πολεμικά πλοία στην περιοχή. Όμως ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκαίητς δήλωσε πώς δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση και αεροπορικό αποκλεισμό στην Λιβύη, η οποία απεβλήθη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

 

Φόβοι για φονικά αέρια

 

Παρ’ όλα αυτά, ο Καντάφι δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του ότι η Λιβύη κυβερνάται από τον λαό της. «Δεν έχω εξουσία, δεν είμαι πρόεδρος, δεν μπορώ να παραιτηθώ. Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθή στην αρχή του λαού. Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξη την Αρχή που κρίνει αρμόζουσα. Μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από τον λαό της. Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στην Λιβύη. Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», είπε. Επανέλαβε ότι η Αλ Κάϊντα ευθύνεται για τις ταραχές, ότι οι νεκροί είναι μόνον 150 και κάλεσε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει πώς πρόκειται για συνωμοσία με στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ προειδοποίησε ότι «ελπίζει» πώς η έντασις δεν θα φθάση στο στάδιο που η κυβέρνησις της Τριπόλεως «θα θεωρήση το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο». Και η Ιταλία εξέφρασε φόβο ότι ο Λίβυος ηγέτης μπορεί να κάνη «μία κίνηση απελπισίας» για να ξεφύγη από την πολιορκία, δηλαδή να βομβαρδίση τις πετρελαιοπηγές. Επίσης η βρεταννική υπηρεσία SAS είναι πιθανόν να κληθή για να διασφαλίση ότι οι περίπου 10 τόννοι αερίου «μουστάρδας» και αερίου σαρίν που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στην Λιβύη δεν θα χρησιμοποιηθούν από τον Καντάφι.

Σημειώνεται πώς αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οργανώνονται αποτελεσματικώτερα.

 

Σκάβετε τον λάκκο σας!

 

Εν τω μεταξύ η Δύσις πιέζει τον Καντάφι να φύγη. Ο πρόεδρος της Κομμισσιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πώς ο Λίβυος ηγέτης «είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσεως» και πώς «έχει έλθει η ώρα να φύγη» και η Βρεταννία τον προειδοποίησε ότι θα αρχίση να διαπραγματεύεται με τις ομάδες της αντιπολιτεύσεως. Αντιθέτως ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα εξέφρασε την υποστήριξή του στο Καντάφι και ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε την Δύση να αποφύγη οποιαδήποτε επέμβαση στην Βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή διότι «οι λαοί της περιοχής θα ξεσηκωθούν και θα σκάψουν τους λάκκους των στρατιωτών σας», όπως είπε χαρακτηριστικά.