Υποχώρηση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Κουβέιτ σεΐχης Αχμάντ αλ-Αμντουλάχ αλ-Σαμπάχ, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ μελετά το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής του. Η δήλωση οδήγησε σε μεγάλες οι ρευστοποιήσεις προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και ιδίως στην αγορά του Λονδίνου

Υποχώρηση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Κουβέιτ σεΐχης Αχμάντ αλ-Αμντουλάχ αλ-Σαμπάχ, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ μελετά το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής του. Η δήλωση οδήγησε σε μεγάλες οι ρευστοποιήσεις προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και ιδίως στην αγορά του Λονδίνου.

 

Έτσι, στο Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε το πρωί στα 113,52 δολάρια το βαρέλι, 1,52 δολάρια χαμηλότερα από την τιμή στην οποία είχε κλείσει χθες η αγορά. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 1,32 δολάρια στα 104,12 δολάρια το βαρέλι.

Ας σημειωθεί ότι ο αλ-Σαμπάχ συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως η Σαουδική Αραβία ήδη έχει αυξήσει την παραγωγή της για να καλύψει την απώλεια από την αγορά περίπου ενός εκατομμυρίου βαρελιών λιβυκού πετρελαίου ημερησίως.Κάτι τέτοιο υπονοεί ότι, ως συνήθως, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ παραβιάζουν τα ανώτατα πλαφόν παραγωγής που οι ίδιες θέτουν, υποκύπτοντας στο δέλεαρ των ανέλπιστα υψηλών τιμών. Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να μας διαφεύγει ότι η Σαουδική Αραβία είναι μακράν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του Οργανισμού και η μοναδική που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατά 2 ή και 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως την παραγωγή της.

Η δήλωση αλ-Σαμπάχ είναι, επίσης, ενδεικτική της πραγματικότητος ότι τις εξελίξεις στις τιμές του αργού διεθνώς δεν τις καθορίζει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης αλλά οι κερδοσκοπικές κινήσεις όσων έχουν τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσουν (hedge funds, τράπεζες, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία).