ΙΕΑ: Μείωση Ζήτησης του Αργού Προμηνύουν οι Αυξήσεις των Τιμών Λόγω της Κρίσης στην Μέση Ανατολή

ΙΕΑ: Μείωση Ζήτησης του Αργού Προμηνύουν οι Αυξήσεις των Τιμών Λόγω της Κρίσης στην Μέση Ανατολή
energia.gr
Τρι, 15 Μαρτίου 2011 - 12:38
Η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, η οποία σήμερα έχει ως επίκεντρο την Λιβύη, επέφερε έντονες διακυμάνσεις στην αγορά futures, με τις τιμές να κυμαίνονται ημερησίως κατά 3 δολ. το βαρέλι. Ωστόσο, ο ΙΕΑ θεωρεί ότι τα σημερινά υψηλά επίπεδα τιμών ενδέχεται να ωθήσουν σε πτώση της ζήτησης για το 2011. Όπως τονίζει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά πετρελαίου τον μήνα Μάρτιο, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, η τιμή του βαρελιού του αργού στα μέσα του μήνα βρίσκεται σε επίπεδα 10 με 15 δολ. υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου

Η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, η οποία σήμερα έχει ως επίκεντρο την Λιβύη, επέφερε έντονες διακυμάνσεις στην αγορά futures, με τις τιμές να κυμαίνονται ημερησίως κατά 3 δολ. το βαρέλι. Ωστόσο, ο ΙΕΑ θεωρεί ότι τα σημερινά υψηλά επίπεδα τιμών ενδέχεται να ωθήσουν σε πτώση της ζήτησης για το 2011.

Όπως τονίζει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά πετρελαίου τον μήνα Μάρτιο, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, η τιμή του βαρελιού του αργού στα μέσα του μήνα βρίσκεται σε επίπεδα 10 με 15 δολ. υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, με το Brent να βρίσκεται λίγο πριν τα 114 δολ. το βαρέλι και το WTI γύρω στα 100 δολ. το βαρέλι.

 

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητη. Συγκεκριμένα, για το 2010 υπολογίζεται στα 2,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για το 2011 προβλέπεται να φτάσει στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μολονότι οι υψηλές τιμες ενδέχεται να περιστείλουν την παγκόσμια ζήτηση.

Οι μεταβολές στις ασιατικές χώρες εκτός ΟΟΣΑ και η μεγαλύτερη ζήτηση στην Μέση Ανατολή προκαλούν μικρή αύξηση στην ζήτηση, η οποία, έτσι, αναμένεται φτάσει στα 87,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010 και τα 89,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2011.

 

Όσον αφορά την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αυτή έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας τα 89 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου. Η προσφορά πετρελαίου στις χώρες εκτός OPEC αυξήθηκε κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 53,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως χάρη στην επανενεργοποιημένη παραγωγή της Αλάσκας. Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για την παραγωγή πετρελαίου στις χώρες αυτέ τον περασμένο χρόνο παραμένουν αμετάβλητες στα 52,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ, αντίθετα, είναι αυξημένες κατά 0,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως όσον αφορά την παραγωγή του τρέχοντος έτους, η οποία αναμένεται, έτσι, να φτάσει τα 53,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως εξαιτίας της υψηλότερης του αναμενομένου αύξησης της καναδικής παραγωγής.

 

Η παραγωγή των χωρών του OPEC τον Φεβρουάριο σημείωσε πτώση κατά 95 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 30,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι απώλειες της παραγωγής της Λιβύης, οι οποίες υπολογίζονται, σε επίπεδο μηνός, στα 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Ισοσκελίστηκαν εν μέρει από την αύξηση της παραγωγής των κρατών του Κόλπου. Η πραγματική υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα του πετρελαϊκού καρτέλ, πλην της Λιβύης, υπολογίζεται σήμερα στα 4,08 εκατ. βαρέλια την ημέρα περίπου, επίπεδο το οποίο θεωρείται το χαμηλότερο από τα τέλη του 2008. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC για την μεταβολή αργού και την τήρηση αποθεμάτων, το οποίο αναθεωρήθηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2011, κυμαίνεται πλέον στα 29,9 εκατ, βαρέλια για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

 

Ο ΙΕΑ, επιπλέον , εκτιμά στην παρούσα έκθεση ότι οι παγκόσμιες ροές διύλισης θα σημειώσουν ραγδαία κάμψη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, προβλέποντας ότι τον Μάρτιο θα αγγίξει τα χαμηλότερα εποχιακά επίπεδα, φτάνοντας τα 73,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οπότε και κορυφώνεται η περίοδος συντήρησης των διυλιστηρίων, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και πλάι τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 75, 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι ροές διύλισης θα κυμανθούν στα 74,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένες κατά 2,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε επίπεδο έτους. Έτσι, αναμένεται να φτάσουν στα 74,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο τρίμηνο του έτους, αυξημένες κατά 1,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε επίπεδο έτους.

 

Τέλος, τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 32,0 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2.695 εκατ. βαρέλια, ενώ η κάλυψη μελλοντικής ζήτησης έφτασε πλέον στις 58,2 ημέρες. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο δείχνουν μία απότομη πτώση κατά 43,4 εκατ. βαρέλια, ενώ τα βραχυπρόθεσμα κυμαινόμενα επίπεδα αποθήκευσης σημείωσαν αύξηση κατά 8 εκατ. βαρέλια.