Καντάφι: Από τις Δυτικές Χώρες Μόνο η Γερμανία θα Έχει Πρόσβαση στο Λιβυκό Πετρέλαιο

Καντάφι: Από τις Δυτικές Χώρες Μόνο η Γερμανία θα Έχει Πρόσβαση στο Λιβυκό Πετρέλαιο
energia.gr
Τετ, 16 Μαρτίου 2011 - 11:28
Εκ νέου κατά των δυτικών δυνάμεων στράφηκε εχθές ο Μουαμάρ Καντάφι, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι, από αυτές, μόνο η Γερμανία θα έχει εφεξής τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το λιβυκό πετρέλαιο. «Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας. Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί» δήλωσε ο Καντάφι στο γερμανικό δίκτυο RTL, τονίζοντας ότι «ανάμεσα στα δυτικά κράτη, μόνο η Γερμανία, που εξέφρασε τις αμφιβολίες για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ξεχώρισε ως υπεύθυνη»

Εκ νέου κατά των δυτικών δυνάμεων στράφηκε εχθές ο Μουαμάρ Καντάφι, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι, από αυτές, μόνο η Γερμανία θα έχει εφεξής τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το λιβυκό πετρέλαιο.

«Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας. Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί» δήλωσε ο Καντάφι στο γερμανικό δίκτυο RTL, τονίζοντας ότι «ανάμεσα στα δυτικά κράτη, μόνο η Γερμανία, που εξέφρασε τις αμφιβολίες για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ξεχώρισε ως υπεύθυνη».

Εχθές, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε τ εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του στις πιέσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας για μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, λέγοντας πως οι εξτρεμιστές θα επωφεληθούν από οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στη βόρεια Αφρική.

«Δεν θέλουμε να παρασυρθούμε σε οποιοδήποτε πόλεμο στη Βόρεια Αφρική» επανέλαβε ο Βέστερβελε.

Ας σημειωθεί ότι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι ανέκτησαν εχθές, σύμφωνα με πληροφορίες, τον έλεγχο στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζαμπίγια, την τελευταία πόλη πριν τη Βεγγάζη, τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων. Παράλληλα, σφοδρές μάχες μαίνονται για τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα, ενώ στα δυτικά ο στρατός εισήλθε στην πόλη Ζουάρα και βομβαρδίζει τη Μιζουράτα.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης , Κάλεντ Καΐμ, εξέφρασε και αυτός την πεποίθησή της κυβέρνησης της χώρας, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο στρατός θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όσες περιοχές βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών.Όπως τόνισε ο Λίβυος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «για να επιτύχουμε να επανενώσουμε τη χώρα και να τη διατηρήσουμε ενωμένη, ο στρατός πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σειρά πόλεων».

Αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, ο Λίβυος αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εχθές ότι εξετάζει τρόπους για τη δέσμευση μέρους των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του Μουαμάρ Καντάφι, της οικογένειας του και άλλων Λίβυων, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των αντικαθεστωτικών, ενώ, όπως ανέφερε, μόνο στις ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια.