Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την υποχώρησή τους χθες όλη την ημέρα για να κλείσουν στα $110.60 το βαρέλι για τον τύπο Brent στο ICE του Λονδίνου, καθώς κλιμακώθηκε η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, αυξάνοντας περαιτέρω την αποστροφή των επενδυτών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου στις αγορές. Η ζήτηση πετρελαίου από την Ιαπωνία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως, αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα καθώς έχει ακινητοποιηθεί τόσο ο κλάδος μεταποίησης όσο και οι μεταφορές.

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την υποχώρησή τους χθες όλη την ημέρα για να κλείσουν στα $110.60 το βαρέλι για τον τύπο Brent στο ICE του Λονδίνου, καθώς κλιμακώθηκε η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, αυξάνοντας περαιτέρω την αποστροφή των επενδυτών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου στις αγορές. Η ζήτηση πετρελαίου από την Ιαπωνία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως, αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα καθώς έχει ακινητοποιηθεί τόσο ο κλάδος μεταποίησης όσο και οι μεταφορές. Ωστόσο, αναμένεται και πάλι μετά από μερικούς μήνες να αυξηθεί η ζήτηση για αργό και προϊόντα, καθώς η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει σε αρκετές εγκαταστάσεις την πυρηνική ενέργεια με πετρέλαιο. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η εκτιμώμενη περαιτέρω ζήτηση πετρελαίου από την Ιαπωνία θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις τιμές.

Πάντως, οι απώλειες των τελευταίων 24ώρων θα ήταν μεγαλύτερες εάν δεν είχε σημειωθεί ανοδική τάση που προήλθε από τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Μπαχρέιν, όπου ο βασιλιάς επέβαλε την Τρίτη (15/3) στρατιωτικό νόμο, μία μέρα μετά την αποστολή από τη Σαουδική Αραβία ισχυρής στρατιωτικής δύναμης για την αντιμετώπιση των σιιτών διαδηλωτών, κατόπιν αιτήσεώς του.

 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα θα εμποδίσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς προειδοποίησε εκ νέου ότι οι προσπάθειες του OPEC για αύξηση της παραγωγής που είχαν ως στόχο να περιορίσουν τους φόβους στην αγορά, ήταν πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη.

Σήμερα το πρωί στις 11:30 ώρα Ελλάδας, οι τιμές για την ποικιλία Brent για παραδόσεις Μαΐου εκινούντο πάλι ανοδικά στα $112.57 το βαρέλι.