Τα πολύ καλά αποτελέσματα που παρουσίασε για το 2010 η Μότορ Όιλ αποτελούν και τον καλύτερο “προσβευτή” στα roadshowsγια τον κλάδο των πετρελαιοειδών που οργανώνουν τις προσεχείς εβδομάδες η UBSκαι η MerrillLynchκαι στα οποία τον όμιλο θα εκπροσωπήσει ο αναπλ. Διευθύνων σύμβουλος κ. Πέτρος Τζαννετάκης. Η εταιρεία θα δώσει μέρισμα 0,25 ευρώ, ενώ η αγορά αναμένει ανάλογη επιστροφή κεφαλαίου.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα που παρουσίασε για το 2010 η Μότορ Όιλ αποτελούν και τον καλύτερο “προσβευτή” στα roadshows για τον κλάδο των πετρελαιοειδών που οργανώνουν τις προσεχείς εβδομάδες η UBS και η Merrill Lynch και στα οποία τον όμιλο θα εκπροσωπήσει ο αναπλ. Διευθύνων σύμβουλος κ. Πέτρος Τζαννετάκης. Η εταιρεία θα δώσει μέρισμα 0,25 ευρώ, ενώ η αγορά αναμένει ανάλογη επιστροφή κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα ικανοποιητικές κρίνονται οι επιδόσεις που παρουσίασε η Μότορ Όιλ στη διάρκεια του 2010, σε μία δηλαδή χρονιά κατά την οποία οι πωλήσεις πετρελαιοειδών υποχώρησαν κατά 11,5% περίπου.

Σε επίπεδο ομίλου, η Μότορ Όιλ εμφάνισε αυξημένη κατά περισσότερο από 21% καθαρή κερδοφορία, σχεδόν στα 131 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ευνοϊκής λογιστικής επίδρασης που έχει στα μεγέθη της η ενοποίηση του εξαιρετικού δικτύου της Shell, το οποίο εξαγοράσθηκε πέρσι το καλοκαίρι.

Η μητρική Μότορ Όιλ έδειξε κέρδη EBITDA στα 215 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 9,1%, ενώ η καθαρή κερδοφορία ήταν μειωμένη κατά 3% περίπου, στα 84 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά παρά τις αυξημένες κατά 30% σε επίπεδο ομίλου και κατά 20% σε επίπεδο μητρικής, οι οποίες έφτασαν τα 74 και τα 61 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Από την ανάλυση των στοιχείων πωλήσεων προκύπτει ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας του Ομίλου, καθώς οι πωλήσεις εξωτερικού ανήλθαν σε ποσοστό 43,30 % επί του κύκλου εργασιών το 2010 έναντι 43,84% το 2009 καθώς και η σημαντική συμμετοχή της βιομηχανικής δραστηριότητας, η οποία διαμορφώθηκε σε 67,24% επί του κύκλου εργασιών το 2010 έναντι 73,77% το 2009.

Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 6%, φτάνοντας τα 10,2 εκατ. μετρικούς τόνους, με τις πωλήσεις εξωτερικού ενισχυμένες κατά 13% περίπου, ενώ εκείνες του εσωτερικού ήταν οριακά μειωμένες, στα 4,74 εκατ. τόνοι, δηλαδή 0,96%.

Όπως αναφέρθηκε στο χτεσινό conference call από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Μότορ Όιλ κ. Πέτρο Τζαννετάκη, η Μότορ Όιλ έδρεψε καρπούς τόσο από την εξαγορά του δικτύου της Shell όσο και από την προσθήκη της νέας μονάδας διύλισης αργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εσωτερικό ο όμιλος είδε τις πωλήσεις του στον τομέα της εμπορίας καυσίμων να αυξάνονται σχεδόν κατά 14%, ενώ στην Κόρινθο διυλίστηκαν φέτος 7,7 εκατ. μετρικοί τόνοι αργού, έναντι 5,1 εκατ. τόνων πέρσι.

Η εταιρεία πρόκειται να δώσει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ θα προβεί και σε επιστροφή κεφαλαίου, την οποία αναμένουν οι αναλυτές της αγοράς σε ανάλογο επίπεδο. Η Μότορ Όιλ θα εκπροσωπηθεί τις επόμενες εβδομάδες σε roadshows της UBS και της Merrill Lynch στο Λονδίνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών επενδυτικών οίκων όπως η Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Chevreux και η Jeffrey’s.