CERA Week 2011: Η Κρίση στην Μέση Ανατολή θα Κρατήσει Ψηλά τις Τιμές Πετρελαίου για την Επόμενη Δεκαετία (Videos)

CERA Week 2011: Η Κρίση στην Μέση Ανατολή θα Κρατήσει Ψηλά τις Τιμές Πετρελαίου για την Επόμενη Δεκαετία (Videos)
energia.gr
Σαβ, 19 Μαρτίου 2011 - 15:16
Την πρόβλεψη ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή αναμένεται να διατηρήσει την αβεβαιότητα και τις υψηλές τιμές του “μαύρου χρυσού” για πάνω από μία δεκαετία, διατύπωσαν πολλοί ομιλητές στο CERA Week 2011, την κορυφαία αυτή ετήσια ενεργειακή διοργάνωση που χαρακτηρίζεται και ως “Νταβός της πετρελαϊκής βιομηχανίας”. Το σημαντικό αυτό φόρουμ, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον του Τέξας από τις 7 ως τις 11 Μαρτίου, συγκέντρωσε εξέχοντα στελέχη εταιρειών, κρατικούς αξιωματούχους, επαγγελματίες, ειδικούς κ.ά από όλον τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του πετρελαίου

Την πρόβλεψη ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στην Βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή αναμένεται να διατηρήσει την αβεβαιότητα και τις υψηλές τιμές του “μαύρου χρυσού” για πάνω από μία δεκαετία, διατύπωσαν πολλοί ομιλητές στο CERA Week 2011, την κορυφαία αυτή ετήσια ενεργειακή διοργάνωση που χαρακτηρίζεται και ως “Νταβός της πετρελαϊκής βιομηχανίας”. Το σημαντικό αυτό φόρουμ, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον του Τέξας από τις 7 ως τις 11 Μαρτίου, συγκέντρωσε εξέχοντα στελέχη εταιρειών, κρατικούς αξιωματούχους, επαγγελματίες, ειδικούς κ.ά από όλον τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του πετρελαίου, αλλά και στους άλλους βασικούς ενεργειακούς κλάδους.

Πολλοί ομιλητές του συνεδρίου τόνισαν ότι η κληρονομιά της αναταραχής στην Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική θα παραμείνει για χρόνια στην αγορά, και, άρα, οι τιμές του αργού θα δυσκολευτούν να διατηρηθούν σε μία “οροφή”.

"Αυτό αποτελεί έναν νέο κίνδυνο για την αγορά κατά τα επόμενα δέκα χρόνια", επισήμανε ο Edward Morse, επικεφαλής του τμήματος έρευνας εμπορευμάτων της CitiGroup.

Όπως τόνισε, εξάλλου, ο βετεράνος πετρελαϊκός αναλυτής, μιλώντας, στο περιθώριο του CERA Week 2011, στον αρθρογράφο του Foreign Policy, Steve LeVine, η τρέχουσα κρίση στην Λιβύη (σσ. οι δηλώσεις έγιναν μία εβδομάδα πριν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην χώρα), αλλά και τα γεγονότα στην Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, το Ομάν και την Υεμένη, θα πρέπει να μας προετοιμάσουν για μία περίοδο υψηλών πετρελαϊκών τιμών. Αντίθετα με το 2008, σήμερα η αύξηση των τιμών δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα παροδικό ξέσπασμα.

Κι αυτό γιατί οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στην ευρύτερη περιοχή θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν μία πολιτική αυξημένων δημοσίων δαπανών, προκειμένου να προλάβουν ή να κατευνάσουν τα αιτήματα πολιτικών αλλαγών και ανατροπών στο εσωτερικό τους – όπως π.χ. η πρόσφατη απόφαση του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλλάχ για παροχές ύψους 36 δις δολ. μέσω αύξησης μισθών και διαγραφής χρεών. Κάτι τέτοιο, όμως, συνεπάγεται εκ μέρους τους την εγκατάλειψη της σημερινής πολιτικής συγκράτησης των τιμών του αργού, με συνέπεια την αύξηση του κόστους βενζίνης για τον μέσο Δυτικό.

Ο Morse, ωστόσο, είναι αισιόδοξος ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα υπάρχει μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα. Αν και σε πέντε χρόνια ίσως υπάρξει κάποια μικρή διαταραχή στην προσφορά, νέες ποσότητες πετρελαίου θα είναι διαθέσιμες στην αγορά στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Δείτε εδώ την συνέντευξη του Edward Morse στον Steve LeVine:


Αντίθετα, ο CEO της γαλλικής πετρελαϊκής Total, Christophe de Margerie, μιλώντας επίσης στο LeVine στη διάρκεια του εφετινού CERA Week εκφράστηκε με μεγαλύτερη απαισιοδοξία σχετικά με την παραγωγική δυναμικότητα, μιλώντας μεγάλες ελλείψεις στην προσφορά πετρελαίου την επόμενη δεκαετία.

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου η δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 10 Μαρτίου, ότι ίσως ματαιωθεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου και επιλεγεί, τελικά, η οδός της κατασκευής τερματικού LNG στη Μαύρη Θάλασσα για την μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Αν και ο διευθυντής του project του αγωγού κ. Marcel Kramer, ο οποίος συμμετείχε στο CERA Week 2011, δήλωσε πως δεν έχει λάβει νέες οδηγίες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιγκόρ Σέτσιν, δήλωσε, μία εβδομάδα μετά, στην ρωσική εφημερίδα Κόμερσαντ, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του κόστους του έργου ή στην αντικατάστασή του με προμήθειες LNG προς την Ευρώπη.

Τέλος, σημαντική έμφαση δόθηκε, κατά τις εργασίες του σημαντικού αυτού ενεργειακού φόρουμ, στην επίδραση των τεχνολογικών αλλαγών τόσο στην ενεργειακή βιομηχανία, όσο και στις γεωπολιτικές συντεταγμένες. Όπως τόνισαν, μιλώντας στον LeVine, η Britta Gross, διευθύντρια παγκόσμιων ενεργειακών συστημάτων της General Motors, και ο Steven Koonin, υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, η ανάπτυξη υβριδικής και ηλεκτροκίνητης αυτοκινητοβιομηχανίας θα έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η Gross επισήμανε ότι ο φορτιστής στην επόμενη γενιά GM Volt – σε πέντε χρόνια περίπου – ίσως είναι πολύ φθηνότερος αν το μοντέλο έχει λιγότερο ηλεκτρονικό εξοπλισμό σε σχέση με σήμερα. Δείτε εδώ τις παρατηρήσεις της Gross για τις μελλοντικές εξελίξεις στην ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία: 


Ο Koonin, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι η κατασκευή ενεργειακά αποδοτικότερων και πιο ελαφρών μηχανών για τα αυτοκίνητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βενζίνης ακόμη και κατά 25%, επιτυγχάνοντας τον κυβερνητικό στόχο για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει σύντομα πλήρως ηλεκτροκίνητο εμπορικά διαθέσιμο ΙΧ, ο Koonin τόνισε ότι αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο αν το μερίδιο των υβριδικών στην αγορά αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Οι δηλώσεις του Steven Koonin, υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, στον Steve LeVine του Foreign Policy, στο περιθώριο του CERA Week 2011: