Εκνευρισμός και Αβεβαιότητα στις Πετρελαϊκές Αγορές από την Κατάσταση στην Λιβύη

Εκνευρισμός και Αβεβαιότητα στις Πετρελαϊκές Αγορές από την Κατάσταση στην Λιβύη
energia.gr
Δευ, 21 Μαρτίου 2011 - 11:51
Ξεπέρασε σήμερα το πρωί τα 115 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο Μπρεντ πάνω από τα 115 δολ./βαρέλι, ενώ το Αμερικανό WΤI έχει ανέλθει στα 103 δολ./βαρέλι, μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στη Λιβύη από τις δυτικές δυνάμεις. Η αύξηση της έντασης στην Β.Αφρική και Μ. Ανατολή, περιοχές από τις οποίες προέρχεται το 1/3 του παγκόσμιου πετρελαίου, προκαλεί σοβαρή ανησυχία στις διεθνείς αγορές
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 2010

Ξεπέρασε σήμερα το πρωί τα 115 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο Μπρεντ πάνω από τα 115 δολ./βαρέλι, ενώ το Αμερικανό WΤI έχει ανέλθει στα 103 δολ./βαρέλι, μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στη Λιβύη από τις δυτικές δυνάμεις. Η αύξηση της έντασης στην Β.Αφρική και Μ. Ανατολή, περιοχές από τις οποίες προέρχεται το 1/3 του παγκόσμιου πετρελαίου, προκαλεί σοβαρή ανησυχία στις διεθνείς αγορές.

Οι ταραχές στη Λιβύη έχουν περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας σε λιγότερο από 25% της προηγούμενης ημερήσια παραγωγής της των 1,6 εκατομ. βαρελιών. Έντονοι είναι οι φόβοι για την εξέλιξη της κατάστασης στην χώρα, η οποία ενδέχεται να διατηρηθεί επί μακρόν ή ακόμη χειρότερα να εκφυλιστεί σε ένα νέο Ιράκ ή Αφγανιστάν, ενώ έχουν παραλύσει οι πετρελαϊκές της εξαγωγές. Ας σημειωθεί ότι η Λιβύη αποτελεί τον 12ο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.