Deja-vu παρατηρούμε στην Υεμένη τις τελευταίες ημέρες, αφού οι ξένες πετρελαϊκές εκκενώνουν το προσωπικό τους από τη χώρα, σε μια επανάληψη της κατάστασης που επικράτησε στη Λιβύη πριν από μερικές εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, η βία αυξάνεται στη χώρα, απειλώντας έτσι την παραγωγή πετρελαίου και αερίου, μια σημαντική κρατική πηγή εσόδων.

Deja- vu παρατηρούμε στην Υεμένη τις τελευταίες ημέρες, αφού οι ξένες πετρελαϊκές εκκενώνουν το προσωπικό τους από τη χώρα, σε μια επανάληψη της κατάστασης που επικράτησε στη Λιβύη πριν από μερικές εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, η βία αυξάνεται στη χώρα, απειλώντας έτσι την παραγωγή πετρελαίου και αερίου, μια σημαντική κρατική πηγή εσόδων.

Η αυστριακή OMV, η νορβηγική DNO και η αμερικανική Occidental Petroleum δήλωσαν ότι επαναπατρίζουν τους εργαζόμενούς τους εν μέσω της πολιτικής θύελλας που ταράσσει την Υεμένη. Ο πρόεδρος προσφέρθηκε την περασμένη Τετάρτη να παραιτηθεί εντός ενός έτους, αλλά τα επόμενα βήματα παραμένουν άγνωστα ακόμη.

Η Υεμένη δεν παράγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ώστε να επηρεάσει ουσιαστικά τη διεθνή αγορά, αλλά η στρατηγική της θέση δίπλα από τη Σαουδική Αραβία και τον κόλπο του Άντεν, προκαλούν ανησυχία και ασκούν ανοδικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι από τα θαλάσσια αυτά στενά περνούν καθημερινά 3,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής, η μείωση της παραγωγής της Υεμένης δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ενώ κανονικά η χώρα παράγει 260.000 βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.