Ενθαρρύνει το Λαθρεμπόριο Καυσίμων η Καθυστέρηση της Εξίσωσης των Φόρων

Ενθαρρύνει το Λαθρεμπόριο Καυσίμων η Καθυστέρηση της Εξίσωσης των Φόρων
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 31 Μαρτίου 2011 - 09:13
Την ενθάρρυνση του λαθρεμπορίου εξυπηρετεί η καθυστέρηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Μπορεί, βέβαια, η αναβολή του μέτρου να διευκολύνει τα νοικοκυριά, διότι θα εξακολουθούν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο φόρο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, «είναι βούτυρο στο ψωμί» για τη λαθρεμπορία που εξακολουθεί να γίνεται ανενόχλητα στα συγκεκριμένα καύσιμα, καθώς εκτιμάται ότι είναι αρκετοί εκείνοι οι πρατηριούχοι που αποχρωματίζουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το πουλάνε φθηνά για πετρέλαιο κίνησης

Την ενθάρρυνση του λαθρεμπορίου εξυπηρετεί η καθυστέρηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Μπορεί, βέβαια, η αναβολή του μέτρου να διευκολύνει τα νοικοκυριά, διότι θα εξακολουθούν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο φόρο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, «είναι βούτυρο στο ψωμί» για τη λαθρεμπορία που εξακολουθεί να γίνεται ανενόχλητα στα συγκεκριμένα καύσιμα, καθώς εκτιμάται ότι είναι αρκετοί εκείνοι οι πρατηριούχοι που αποχρωματίζουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το πουλάνε φθηνά για πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, το λαθρεμπόριο σήμερα στα καύσιμα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς υπολογίζεται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο κομμάτι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι εταιρίες πετρελαιοειδών δηλώνουν ότι δεν πλήττονται από την καθυστέρηση του μέτρου, που απορρέει, μάλιστα, από τις υποχρεώσεις μας από το Μνημόνιο, ούτε και γενικά η αγορά. Αντίθετα, εκφράζεται η άποψη ότι η μη εξίσωση συνιστά μια ανακούφιση για τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Έτσι κι αλλιώς, μία εξίσωση του φόρου στα δύο καύσιμα, ενδεχομένως, όπως επισημαίνεται, να είχε ως αποτέλεσμα τη συμπίεση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία υπολογίζεται ως και –50%, σύμφωνα με πρατηριούχους, αν και οι εκτιμήσεις αυτές δεν θεωρούνται τεκμηριωμένες. Φέτος, πάντως, και λόγω του καιρού, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο, και ιδιαίτερα το Μάρτιο, για τις εταιρίες. Τα ποσοστά, βέβαια, ανά εταιρία ποικίλουν και δεν υπάρχουν τουλάχιστον ως τώρα επίσημα στοιχεία. Ορισμένες καταγράφουν αύξηση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης ως και 10% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ άλλες μείωση. Αντίθετα, ο μεγάλος χαμένος στο ίδιο διάστημα είναι το πετρέλαιο κίνησης και λιγότερο οι βενζίνες. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζεται ότι μια εξίσωση στο φόρο σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα είχε ως συνέπεια αρκετά πρατήρια ήδη προβληματικά να αναγκασθούν να κλείσουν.

«Μέχρι να αποφασίσει η πολιτεία να εξισώσει τον ειδικό φόρο σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, για να παταχθούν φαινόμενα λαθρεμπορίας», τόνισε στο energia υψηλόβαθμο στέλεχος της Revoil. Όπως επισήμανε το ίδιο στέλεχος, «κάτι βλέπουμε να κινείται τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν αρκεί».

«Το σύστημα Ήφαιστος ήταν μια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία όμως δεν τελεσφόρησε», υπογράμμισε στο energia αρμόδιο στέλεχος της Ελινόιλ. «Καθώς το λαθρεμπόριο είναι το μέγα ζητούμενο, πρέπει να βρεθεί μια λύση ανάλογη», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου αυτού, το οποίο είχε δεσμευθεί, μετά από αναβολές, ότι θα ισχύσει από τις αρχές του έτους. Έτσι, οδηγείται σε απώλεια εσόδων 400 εκατ. ευρώ για το 2010 και της τάξης των 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2012 και μετά. Οι εταιρίες πετρελαιοειδών, πάντως, εμφανίζονται να υπεραμύνονται του προγράμματος Ήφαιστος, για να αντιμετωπισθεί η «ανοικτή πληγή» του λαθρεμπορίου.