Πετρελαιοφόρο τάνκερ αναμένεται αύριο, Τρίτη, στις ανατολικές περιοχές της Λιβύης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών που μάχονται τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ναυτιλιακού οίκου Lloyds List. Αν η αποστολή του τάνκερ ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή αργού εκ μέρους των Λίβυων ανταρτών, μετά και την συμφωνία τους με το Κατάρ

Πετρελαιοφόρο τάνκερ αναμένεται αύριο, Τρίτη, στις ανατολικές περιοχές της Λιβύης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών που μάχονται τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ναυτιλιακού οίκου Lloyds List. Αν η αποστολή του τάνκερ ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή αργού εκ μέρους των Λίβυων ανταρτών, μετά και την συμφωνία τους με το Κατάρ.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει ότι παραμένει αμφίβολο κατά πόσον το πλοίο θα καταφέρει να καταφέρει να καταπλεύσει στο λιμάνι του Τομπρούκ, όπου αναμένεται να γίνει η φόρτωση του πετρελαίου. Προηγήθηκε συμφωνία του «Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου» (της κυβέρνησης δηλ. των ανταρτών) της Λιβύης με το Κατάρ, ενώ ο εκπρόσωπός της, Ali Tarhouni, δήλωσε στις 27 Μαρτίου στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εξαγωγές θα απεκαθίσταντο σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την σύναψή της.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αργού της Λιβύης, που εκυμαίνοντο πριν την κρίση στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έχουν ουσιαστικά σταματήσει.

Σήμερα, η πετρελαιοπαραγωγός πόλη της Μπρέγκα βρισκόταν στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων, με αποτέλεσμα να πέσει πάλι στα χέρια των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Λίβυο ηγέτη.

Σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της αποστολής του τάνκερ δεν γνωρίζουν ποιες συνθήκες επικρατούν στο Τομπρούκ, καθώς δεν υπήρχαν πληροφορίες από τους ανθρώπους τους στην Λιβύη, ενώ δεν γνώριζαν ούτε αν τα γραφεία τους εκεί ήταν ανοικτά, ενώ ανέφερε ότι, αν τελικά γίνει η φόρτωση, το τάνκερ θα φύγει με προορισμό κάποιο ασιατικό λιμάνι.

Το εν λόγω τάνκερ έχει χωρητικότητα 149.997 τόννους ή 1,1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με το Equasis.